Cum sa obtii usturoi negru

Cum sa obtii usturoi negru

Daca ai mancat in ultima vreme la un restaurant de lux, este posibil sa fi vazut usturoi negru in meniu. Acest tip de usturoi nu este altceva decat usturoiul clasic, invechit si fermentat dupa o metoda simpla.

Pentru a deveni negru, usturoiul este tinut la cald timp de aproximativ 2 saptamani. Nu devine, astfel, doar negru, ci si lemnos si dulce.

Cum sa obtii usturoi negru. Ai nevoie de:

- capatani de usturoi(cate doresti, dar sa fie sanatoase);

- aparat pentru gatit orez;

- un suport metalic mic(un gratar);

- cateva prosoape de hartie.

Cum sa obtii usturoi negru. Invechirea:

1. Pregateste usturoiul. Alege din camara(cumpara, daca nu ai) doar ustoroi sanatos , cu capatani ferme si fara urme de mucegai sau alte forme de alterare. Nici usturoiul incoltit nu e ptorivit pentru innegrire, deoarece va avea un gust amar.

2. Sterge usturoiul pe exterior cu un prosop de hartie umed. Sterge orice urma de murdarie, deoarece nu-l vei mai putea curata in niciun fel dupa fermentare.

3. Aranjeaza aparatul pentru gatit orez. Pe fundul aparatului plaseaza un mic suport(gratar), iar peste acesta intinde un prosop de bucatarie. Nu uita ca aparatul pentru gatit orez trebuie sa aiba capac etans si setarea Keep Warm pentru a fi util in acest caz. In cazul in care nu ai aparat pentru gatit orez, foloseste un aragaz lent pe cea mai joasa setare.

4. Pune usturoiul pe prosopul de hartie. Aranjeaza capatanilede usturoi curatate pe prosopul de hartie din aparatul pentru gatit orez. Poti pune cat usturoi doresti, deoarece nu e necesar sa-l asezi doar intr-un singur strat. Te sfatuim sa pui cat incape, pentru ca procesul dureaza destul de mult, deci e idee buna sa obtii un lot mai mare.

5. Intinde un prosop de hartie peste usturoi si inchide aparatul pentru gatit orez. Nu uita ca, in timpul procesului de fermentatie(circa 2 saptamani), casa va mirosi puternic a usturoi. Asadar, ori te obisnuiesti cu mirosul, ori muti usturoiul in afara locuintei(garaj, sa zicem).

6. Incalzeste usturoiul pe setarea Keep Warm timp de 10 zile. Porneste aparatul de facut orez pe setarea Keep Warm, nu pe cea de gatit. Lasa usturoiul sa se incalzeasca timp de 10 zile. Unele masini de gatit de orez au functia Extended Keep Warm. Daca e si cazul tau, foloseste aceasta setare sau va trebui sa pornesti aparatul in mod repetat.

7. Scoate capatanile de usturoi din aoarat, dupa ce se usuca si se innegresc.Verifica usturoiul. Sub coaja ar trebui sa fie negru. Apasa, de asemenea, pe capatana, pentru a vedea daca s-a uscat suficient. In cazul in care usturoiul este inca umed si putin moale, mai lasa-l in aparatul pentru gatit orez pe setarea Keep Warm maximum 4 zile.

Depozitarea si utilizarea usturoiului negru:

1. Pastreaza usturoiul negru intr-un recipient ermetic timp de pala la 6 luni. Odata ce usturoiul negru s-a racit, pune capatanile decojite intr-un recipient ermetic. Muta vasul in in camara si foloseste usturoiul negru in decurs de jumatate de an. Nu introduce usturoiul negru in frigider. Umiditatea excesiva provoaca alterarea usturoiului.

2. Foloseste usturoiul negru pentru a face o pasta tartinabila. Curata cateva capatani de usturoi negru. Pune usturoiul curatat intr-un mojar. Adauga aproximativ o lingurita (4,9 ml) de ulei de masline peste usturoi. Amesteca bine cu pistilul pana obtini o pasta fina. Adauga mai mult ulei de masline, daca doresti ca pasta sa fie mai sbtire. Pentru a folosi pasta, intindeti-o pe crostini(felii de paine prajia), amestec-o in sos de salata sau intinde-o pe pui inainte de prajire.

3. Deshidrateaza usturoiul negru si macina-l pentru a obtine un condiment pudra. Curata mai multe capatani de usturoi, apoi muta cateii intr-un deshidrator. Deshidrateaza usturoiul negru la 60 grade Celsius timp de 24-36 de ore sau pana cand este complet uscat si se simte usor. Apoi macina usturoiul intr-un robot de bucatarie pana obtii o pudra fina. Foloseste pulberea de usturoi negru la marinate, pe carnea de vita sau in sosuri pentru paste.

4. Toaca usturoiul negru si foloseste-l in salatea sau paste. Daca doresti sa adaugi o aroma dulce-sarata mancarii tale, feliza usturoiul negru decojit cat mai subtire si imprastie-l in paste sau in salata preferata.

Citeste si: Cum sa depozitezi usturoiul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Usturoiul se planteaza, in mod obisnuit, in perioada de toamna, pentru ca bulbii sa se dezvolte suficient...
Mujdeiul este un preparat alimentar foarte prezent in bucataria romanilor. Se face dupa o multime de retete...
Usturoiul se planteaza , in mod traditional, prin inserarea cateilor in sol. Exista, insa, o alta metoda...