Cum sa cureti sfecla cruda:
- alege sfecle de aproximativ aceeasi dimensiune, pentru a teasigura ca se vor gati uniform. Sfecla mai mare se gateste mai greu decat cea mica. Nu folosi sfecla invinetita, cu prea multe pete sau cu coaja uscata, deoarece este trecuta si nu mai are aceeasi calitate;
- elimina tulpinile cu frunze, folosind cu atentie un cutit potrivit. Lasa aproximativ 1,3 cm din tulpina intacta pentru a evita taierea din radacina. Sfecla cruda poate fi dura, asa ca e posibil sa fii nevoit/a sa aplici o presiune destul de mare pentru a trece cutitul pana la capat;
- elimina radacinile subtiri din partea inferioara. Foloseste acelasi cutit pentru a tai radacina lunga, asemanatoare unui carcel. Fa taietura chiar in jurul punctului in care bulbii se ingusteaza, pentru a nu irosi nimic din radacina suculenta si hranitoare;
- curata sfecla cu o perie pentru a elimina resturile si urdaria. Nu peria, insa, prea tare . Risti sa deteriorezi coaja , iar sucul din interior sa se piarda. Puneti sfecla deja curatata intr-un castron sau pe strat de prosoape de hartie;
- clateste bine sfecla cu apa rece si curata. Spala sfecla sub jet, dand cu mana hotarat pe toata suprafata. Daca vrei si mai multa igiena, inmoaie sfecla intr-un vas cu apa timp de 5 minute. Adauga 60 ml de otet sau suc de lamaie pentru a omori orice bacterie.
Cum sa fierbi sfecla:
- pune sfecla intr-o oala/cratita. Un vas standard de 1,4–1,9 L va fi suficient de incapator pentru a gati circa 4 portii de sfecla.;
- umple oala cu apa astfel incat sa acoperi complet sfecla;
- adauga 2 linguri (30 ml) de otet sau suc de lamaie pentru a preveni pierderea sucului(sangerarea);
- adu apa in punctul de fierbere. Ar r trebui sa dureze aproximativ 8-10 minute, in functie de volumul total al vasului. E de preferat sa fierbi sfecla punand un capac deasupra oalei. Va fierbe mai repede;
- da focul mic si mai fierbe sfecla inca 30-45 minute. De indata ce apa incepe sa clocoteasca, da focul la mic spre mediu si fierbe sfecla inca circa 45 minute tot cu capac deasupra.
- incearca sfecla cu varful unui cutit pentru a verifica daca este gata. Daca sfecla se strapunge usor, inseamna ca a fiert suficient! Alegeti un cutit cu lama mai lunga pentru a evita sa te oparesti. De asemenea, ar fi bine sa pui manusa de bucatarie pe mana;
Cum sa cureti sfecla fiarta:
- umple un castron mare cu apa si gheata. Pune apa rece in bol, apoi adauga cun pumn mare de gheata. Pune vasul pe blat, langa aragaz. Vei raci sfecla in acest amestec. Daca ai mai multa sfecla, poti opera direct in chiuveta;
- transfera sfecla in baia de gheata folosind un cleste de bucatarie. Ai grija sa nu te arzi la mana! Alternativ, poti goli oala intr-o strecuratoare suficient de mare;
- lasa sfecla la racit in baia de gheata timp de 2-3 minute. ;
- elimina coaja de sfecla cu mana. Dupa procesul de racire, coaja de sfecla va fi moale si usor de indeparta chiar si cu unghia. Pune o pereche de manusi noi chirurgicale pe maini, pentru a nu te murdari;
- foloseste sfecla fiarta in mancarea preferata!
Citeste si: Salata de sfecla rosie