Cum sa pregatesti si sa prajesti ghinde

Cum sa pregatesti si sa prajesti ghinde

Ghindele sunt fructele stejarului pe care, cel mai probabil, le asociezi cu hrana pentru veverite sau pentru porci mistreti. In realitate, ghindele pot reprezenta o hrana de calitate si pentru om! Azi iti aratam cum trebuie sa pregatesti fructele stejarului pentru a obtine o gustare hranitoare si sanatoasa.

Cum sa pregatesti ghindele. Curatarea si decojirea:

- testul plutirii. Pune ghindele intr-un vas cu apa rece. Indeparteaza fructele care plutesc, deoarece acestea sunt stricate. Atentie! Testul plutirii functioneaza doar pentru ghindele proaspete. Fructele mai vechi de un an nu pot fi verificate prin aceasta metoda, deoarece sunt uscate.

- spala ghindele intr-o strecuratoare sub jet de apa pentru circa 2 minute. Vei indeparta astfel murdaria si insectele ramase;

- lasa ghindele sa se usuce la aer sau sterge-le cu prosoape de bucatarie. Ghindele vor fi mai suor de decojit, daca sunt uscate;

- scoate capacele ghindelor. Capacele sunt partile ce acopera partea mai plata, locul unde ghinda se prinde de copac. Elimina capacele cu mana sau, daca nu cedeaza, cu un cutit/spargator de nuci. Indepartarea capacelor poate fi facilitata de inghetarea prealabila a ghindelor;

- decojeste ghindele cu un ciocan. Ghindele au o coaja elastica care poate fi rezistenta la spargatorul de nuci, asa ca e mai usor sa le desfaci cu un ciocan. Pune ghindele intr-un prosop de hartie, apoi loveste-le tare cu ciocanul. Ai grija sa pui ghindele pe o suprafata plana si care nu poate fi distrusa cu lovituri de ciocan;

- sorteaza fructele. Ia la mana ghindele, indepartandu-le pe cele care prezinta urme de mucegai /sunt mancate de insecte. Daca ghindele sunt negre ori au gauri de vierme in ele, de asemenea trebuie sa le arunci.

Fierberea si prajirea ghindelor:

- pune doua cratite pline cu apa la fiert;

- fierbe ghindele intr-una dintre oale pana cand apa devine maronie. Pune toate fructele decojite intr-unul dintre vasele cu apa clocotita. Prin fierbere, taninurile din ghinde vor fi eliminate si astfel apa va deveni maro inchis. Poti elimina taninurile lasand ghindele la inmuiat in apa rece, dar acest proces poate dura cateva zile;

- scurge ghindele intr-o strecuratoare si pune-le in cealalta oala cu apa clocotita. Toarna cu grija ghindele intr-o strecuratoare si arunca apa intunecata, plina de tanin. Muta fructele scurse in cealalta oala cu apa clocotita. Apa din acest vas se va inchide la culoare, dar nu la fel de mult precum prima apa.

- fierbe ghindele in mai multe ape pana cand ghindele nu vor mai elimina taninuri. Probabil va trebui sa schimbi 3-4 ape;

- prajeste ghindele in cuptor la 177 grade Celsius timp de 15 minute. Preincalzeste cuptorul la si pune ghindele pe o tava de copt. Introdu tava de copt in cuptor. Verifica fructele dupa un sfert de ora pentru a vedea daca si-au schimbat culoarea. Sunt facute cand devin intunecate;

- daca doresti, poti asezona ghindele cu sare sau alte condimente, inainte de a le praji;

- continua sa prajesti ghindele pana cand prin acea culoare intunecata(probabil va dura inca 5 minute peste cele 15).

Cum poti consuma ghindele prajite:

- gustare. Poti consuma ghinde prajite ca pe o gustare sanatoasa;

- faina de ghinde. Da ghindele printr-o masina de tocat carne sau printr-un blender electric. Vei obtine un amestec grosier. Acum da amestecul printr-o rasnita de cafea. Vei obtine o pudra fina(faina). Atentie! Faina de ghinde nu rezista prea bine daca nu e amestecata cu faina de grau! Dupa amestecare, poti folosi faina de grau si ghinde in retete clasice precum cele de paine sau de prajituri!

Citeste si: Serbet de alune prajite

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mujdeiul este un preparat alimentar foarte prezent in bucataria romanilor. Se face dupa o multime de retete...
Orice mar isi va schimba culoarea dupa taiere. Fructul devine maroniu. Stiintific, fenomenul are loc deoarece se...
Romanii sunt, in genere, mari consumatori de cartofi. Te afli printre ei? Si daca da, cum ii...