Cum sa pui VARZA la MURAT

Cum sa pui VARZA la MURAT

Varza se pune la murat, in mod traditional, incepand cu Sfantul Dumitru(26 octombrie). Pentru a obtine o varza murata gustoasa si rezistenta, e nevoie sa respecti cu strictete reteta clasica.

Ce trebuie sa faci:

- alege varza. Trebuie sa fie bine coapta, indesata, alba si cu foi subtirele (le vei folosi la sarmale).

- saramura se pregateste pe cantar, nu din ochi: la fiecare 10 litri de apa cate 500 gr de sare grunjoasa.

- butoiul trebuie sa fie curata. Spalal-l si usuca-l.

- asaza, apoi cativa butuci de lemn(mai scunzi) pe fundul butoiului.

- presara deasupra butucilor condimente: piper( leaga-l in saculete de tifon), crengute de cimbru si marar uscat.

- curata si taie morcovi si radacini de telina in felii rotunde.

- curata si taie pe lungime radacini de hrean.

- pune aceste radacinoase in butoi. Daca doresti poti pastra o parte pentru a le artunca peste varza.

- adauga si sfecla rosie, daca doresti ca varza sa prinda o culoare roz.

- taie fiecare varza drept de la cotor, apoi scobeste-o inauntrul ei si adauga putina sare.

- asaza verzele in butoi numai cu cotorul in sus.

- apasa verzele bine, apoi pune un gratar de lemn deasupra, preseaza cu doua-trei pietre de rau sau de granit si acopera cu un servet mare, curat.

Pagina 1/3

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pentru varza acrita in butoi, se foloseste un butoi din stejar care se opareste si se zvanta....
O salata care are la baza varza si morcov n-ar trebui sa fie cine-stie-ce, ai fi tentat...
Frunzele de varza sunt folosite, in mod conventional, in alimentatie. Din ele poti face o varza calita...