In timp ce persoanele introvertite se blocheaza atunci cand trebuie sa conceapa o declaratie de dragoste, adevaratii oratori stiu exact cum anume sa isi exprime iubirea in public fara inhibitii.
Ca sa juri cuiva dragoste eterna, ingredientele care te vor scoate din incurcatura in ziua nuntii sunt sentimentele adevarate si sinceritatea. Chiar daca nu stii sa te exprimi poetic, iar talentul literar iti lipseste cu desavarsire, indicat este sa spui ceea ce simti in cateva cuvinte decat sa imprumuti citate din carti doar ca sa impresionezi auditoriul.
Inainte de a recurge la un text metaforic, mai important este sa adopti un stil personal si sa pui accent pe adevaratele valori umane care leaga in mod firesc orice cuplu proaspat casatorit: iubire, devotament, respect si incredere. Juramintele de nunta inseamna marturisirea deschisa a sentimentelor fata de acea persoana care te completeaza si alaturi de care vrei sa imbatranesti.
Daca muza inspiratiei nu este punctul tau forte, iata cateva idei utile care te vor ghida in conceperea juramintelor de nunta.
1. Documenteaza-te. Nu este gresit sa rasfoiesti juramintele de nunta scrise pe Internet sau aparute in alte surse, cu conditia sa nu copiezi mot-a-mot frazele respective. Asa cum o lucrare stiintifica se bazeaza pe o bibliografie, tot la fel viitorii miri se pot inspira din declaratiile altor indragostiti, pentru ca apoi sa isi aduca contributia proprie la redactarea juramintelor de nunta.
2. Juraminte separate sau individuale. Puteti scrie juraminte de nunta diferite sau textul scris de unul dintre viitorii miri poate fi personalizat si pentru partenerul aflat in pana de inspiratie. Exista cu siguranta argumente pro si contra pentru fiecare unghi, dar decizia finala trebuie luata impreuna.
Deschide dialogul cu jumatatea ta si intreaba daca este de acord cu aceasta idee. Logodnicul tau ar putea sa nu impartaseasca entuziasmul pentru juramintele individuale, probabil din teama sau doar din lipsa de creativitate. Ajungeti la inima problemei inainte de luarea deciziei finale in asa fel incat sa fiti pe aceeasi lungime de unda in privinta juramintelor de nunta.
Iar daca doreste sa renunte la declaratiile personalizate si prefera sa roasteasca doar dupa preot clasicele juraminte, nu il pune intr-o pozitie incomoda de fata cu invitatii. Asteapta sa ramaneti doar voi doi, iar in noaptea nuntii sigur va avea mai multe declaratii de facut. Vorbitul in public este o misiune dificila, mai ales in ziua nuntii cand emotiile isi fac de cap.
3. Foloseste tehnica „brainstorming”. Aminteste-ti in ce imprejurari ti-ai intalnit sufletul pereche, ce te-a impresionat la el si cum te-a cucerit definitiv. Relateaza acest fragment special in propriile juraminte de nunta si scrie ce asteptari ai de la viata in doi, cum te completeaza partenerul si de ce ai ales sa iti petreci restul zilelor alaturi de el.
4. Inregistrati-va gandurile. Folositi un reportofon sau alt aparat de inregistrat pe care sa il folositi ori de cate ori o amintire draga va trece prin minte. Inregistrarea este o tactica buna de a derula o serie de ganduri frumoase, pe care ulterior le poti folosi in propriul discurs de nunta. Exersand declaratiile inregistrate, iti va fi mai usor sa te exprimi liber in public si sa eviti momentele oarecum jenante de pauze in vorbire. Transcrie apoi cuvintele de pe caseta si repeta textul dupa ce ai dat o forma finala juraminetelor de nunta.
5. Elaboreaza o schita. Imagineaza-ti ca ai de redactat o lucrare care trebuie sa fie gata la o anumita data. Schiteaza cateva idei fara a pastra obligatoriu partile de inceput, mijloc si sfarsit ale textului.
Ia-o cu inceputul. Incepe juramintele de nunta cu un salut introductiv adresat mirelui: „Dragul meu sot” sau pur si simplu rosteste numele lui ca formula de inceput adeseori intalnita in cadrul declaratiilor de nunta.
Mijlocul juramantului. Continua juramantul relatand efectiv momentul intalnirii si tot ce a urmat dupa aceea, incluzand primele declaratii de iubire, cateva clipe deosebite petrecute in doi, cererea in casatorie si motivul pentru care ai considerat ca el iti este destinat.Corpul de juramant inseamna cateva propozitii sau cateva paragrafe. Spune-i ce inseamna el pentru tine si modul in care ti-a schimbat viata. Descrie momentul in care ti-ai dat seama ca te-ai indragostit iremediabil si descrie in propriile cuvinte sensul casatoriei.
Final. Incheie discursul privind cu optimism spre viitor, sperand ca viata in doi sa fie fericita si productiva pe toate planurile.
6. Repeta tot ce ai scris avand grija la intonatie! Asemeni unui crainic de televiziune care isi dozeaza eforturile pentru a citi cursiv o stire, tot la fel o viitoare mireasa trebuie sa anticipeze durata dedicata juramintelor de nunta, exerand discursul pana este multumita de tonalitatea vocii.
Scrie pe hartie forma finala a juramintelor si nu le uita acasa in ziua nuntii. Din cauza emotivitatii, poate vei avea nevoie sa arunci o privire pe notite.
Juramintele citite de pe hartie sunt la fel de importante ca cele rostite pe de rost. Ele nu isi pierd semnificatia atata timp cat tu esti autorul fiecarui cuvand si crezi cu tarie in tot ce ai scris.