Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.
Somonul este printre cei mai apreciati pesti oceanici, pentru carnea sa de culoare rosu-portocalie bogata in acizi Omega 3.
Somonul este printre cei mai apreciati pesti oceanici, pentru carnea sa de culoare rosu-portocalie bogata in acizi Omega 3.
Exista 9 specii de somon, care se dezvolta in mediul lor acvatic sau in crescatorii.
Pentru a beneficia de calitatile sale nutritive, cel mai recomandat pentru consum este somonul salbatic. Daca insa cumparati somon de crescatorie, preparati-l la grill, copt sau fiert si indepartati coaja.
Sfaturi pentru consumatorii de somon:
- Somonul de crescatorie contine cei mai multi contaminanti, el fiind tratat cu medicamente si coloranti pentru a-si pastra aspectul natural si a nu se imbolnavi. Daca optati pentru somon salbatic, acesta se gaseste de regula in comert in stare proaspata (iunie-septembrie), congelat, in conserve, afumat sau marinat.
- Acordati o atentie speciala etichetei pe care trebuie sa fie specificata originea pestelui: peste salbatic sau de acvacultura.
Ingrediente :
- somon cam 1,5 kg,
- ceapa,
- zarzavat de supa,
- 1 paharel de otet,
- 2 l apa,
- o frunza de dafin,
- sare,
- 5 boabe piper.
Mod de preparare :
Se curata pestele de solzi, intestine si branhii, se scoate cu grija osul amar de la cap, care amareste pestele la fiert si se spala cu apa rece.
In oala de fierbere, se pun mai intai legumele. Taiati un morcov felii, o ceapa, o radacina subtire de patrunjel, cateva felii de cartofi, o frunza de dafin, sare si cateva boabe de piper.
Pestele capata un gust deosebit daca se adauga la fiert otet sau vin alb.
Inainte de a pune pestele la fiert, se opareste cu 4 - 5 linguri de otet, ca sa pastreze culoarea albastruie a pielitei. Acest otet se poate adauga apoi la fiert.
Dupa ce a fiert zarzavatul, se trage cratita la o parte, se asaza pestele pe gratarul vasului si se lasa in apa.
In momentul cand se pune pestele la fiert, apa nu trebuie sa mai fiarba, deoarece daca pestele este cuprins brusc de o caldura prea mare, pielea se strange si carnea se desface.
Timpul cat se tine pestele la fiert depinde de marimea lui. Se cunoaste daca este gata atunci cand, tragand de o aripioara, se desprinde usor.
Pestele rasol servit rece se lasa sa se raceasca in apa in care a fiert.
Mod de servire:
Se taie felii, se serveste cu legume asezate de jur imprejurul pestelui pe platou. Se decoreaza cu felii de lamaie si frunze verzi de patrunjel. Optional, somonul rasol se serveste si cu maioneza.
Daca v-a placut articolul, share pe:
Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.