Cum sa faci somon marinat

Cum sa faci somon marinat

Marinarea ii sporeste considerabil aroma somonului, pastrandu-i, in egala masura, gustul unic. Spre deosebire de carnea rosie, pestele se marineaza cel mult o ora sau mai putin in cazul marinadelor(marinatelor) mai acide. Azi, ti-am pregatit 3 retete de somon marinat, printre care si una foarte interesanta din Nordul Europei.

Somon in marinada de lamaie:

- portii: 2

- timp de preparare marinada: 10-15 minute;

- timp de gatire: 15-30 minute;

- timp total: 25-45 minute;

Somon in marinada de lamaie. Ingrediente:

- 450 g de file de somon;

- o lamaie/2 lime;

- 2 linguri (30 ml) de ulei de masline;

- o jumatate de lingurita de cimbru uscat/trei crengute de cimbru proaspat.

Somon in marinada de lamaie. Mod de preparare:

- somonul se va marina aproximativ 15-30 de minute. Vei incepe pregatirea marinadei cu o ora inainte de masa;

- taie lamaia in doua;

- stoarce jumatatile de lamaie intr-un castron;

- adauga uleiul de masline si cimbrul in castronul cu suc de lamaie;

- amesteca bine;

- toarna marinada intr-un vas plat, suficient de mare incat sa incapa fileurile de somn una langa alta;

- pune fileurile de somon in vasul care contine marinada;

- intoarce pestele pe fiecare parte pentru a-l acoperi bine cu marinada. Nu spala somonul inainte de preparare! Bacteriile se pot raspandi cu usurinta daca o faci;

- acopera somonul si baga-l la frigider pentru 15-30 de minute. Spre deosebire de carnea rosie si cea de pasare, pestele poate dezvolta o textura neplacuta in timpul unui proces indelungat de marinare. Pentru o marinada acida precum aceasta, pe baza de suc de lamaie, pastreaza somonul in marinada maximum jumatate de ora. Intoarce somonul o data in acest interval de timp;

- scoate pestele din marinada si transfera-l in alt recipient;

- arunca lichidul ramas. Daca doriti sa folosesti marinada ca sos, mai intai fierbe-o pentru a ucide bacteriile daunatoare din carnea cruda;

- gateste somonul. Dupa marinare, somonul poate fi preparat in mai multe moduri. Doua optiuni populare sunt reprezentate de somonul la gratat in floie sau coacerea pe o foaie de copt tapetata cu folie. In oricare dintre variante, gateste somonul la 200 grade Celsius timp de aproximativ 15 minute. Intoarce somonul la jumatatea procesului de gatire, daca il pregatesti la gratar.

Somon in marinada cu sos de soia:

- portii: 2;

- timp de preparare: 30 min.

- timp de marinare: 30–60 min.

Somon in marinada cu sos de soia. Ingrediente:

- 450 g de file de somon;

- 60 ml de ulei de masline;

- 3 linguri (45 ml) de sos de soia;

- 2 catei de usturoi, tocati marunt sau presati;

- 3 cepe tocate marunt;

- o lingura (15 g) de ghimbir proaspat, curatat de coaja si tocat marunt;

Somon in marinada cu sos de soia. Ingrediente glazura(optional):

- 2 linguri (30 ml) de miere;

- o lingurita (5 ml) de sos de soia;

- o jumatate de lingurita (2,5 ml) de sos Sriracha/ dupa gust.

Somon in marinada cu sos de soia. Mod de preparare:

- pregateste ingredientele aromatice. Amesteca ghimbirul, usturoiul si ceapa;

- daca doresti, poti adauga condimente suplimentare. Ia in considerare, de exemplu, o lingura (15 ml) de ulei de susan si o lingura (15 g) seminte de susan;

- amesteca ingredientele aromate cu uleiul de masline si sosul de soia;

- marineaza somonul. Toarna marinada intr-o punga cu fermoar/intr-un vas mare, apoi pune somonul in marinada.

- da pestele la frigider timp de 30-60 minute(intoarce pestele ocazional). Daca tii pestele mai mult in marinada, ii vei compromite textura.

- arunca marinada ramasa sau foloseste-o ca sos doar dupa fierbere;

- pregateste glazura (optional). O glazura simpla care se potriveste bine cu aceasta marinada se obtine din 2 linguri (30 ml) miere, o lingurita (5 ml) de sos de soia si o jumatate de lingurita (2,5 ml) Sriracha;

- gateste somonul. Prajeste somonul pe fiecare parte la o temperatura de 52-60 grade Celsius. Daca nu ai un termometru, evita gatirea excesiva, gatind doar cu pielea in jos(poti intoarce si pe artea cu carne, dar nu mai mult de 30 secunde);

- poti manca pielea somonului sau o poti oferi animalului de companie(pisica. caine);

- poti prepara, de asemenea, somonul si la gratar sau la cuptor;

Somon Gravlax:

- portii: 6;

- timp de pregatire: 10 min;

- timp de marinare: 24–72 ore.

Somon Gravlax. Ingrediente:

- 750 g file de somon proaspat (cu piele);

- 85 g de zahar;

- 120 g de sare;

- 8 linguri (120 g) de marar tocat;

- o lingurita (5 g) de piper alb macinat.

Somon Gravlax. Ingrediente pentru sos:

- 3 linguri (45 g) de mustar suedez/ german;

- o lingurita (5 g) de mustar de Dijon;

- o lingurita de zahar;

- o lingurita (5 ml) de otet;

- sare, dupa gust;

- piper alb, dupa gust;

- 6 linguri (90 ml) de ulei de rapita.

Somon Gravlax. Mod de preparare:

- acesta este un fel de mancare traditional nordic. Pestele marinat nu se gateste! Pe langa preparare pe baza de sare si zahar, se folosesc diferite ierburi care sa dea aroma somonului;

- foloseste somon de inalta calitate! Se recomanda folosirea somonului de crescatorie, care e mai putin predispus la boli! Desi sansa de aparitie a parazitilor nu este mare, poti reduce si mai mult acest risc prin congelarea si apoi decongelarea pestelui!

- scoate oasele si solzii. Foloseste o penseta sau un cutit mic si o furculita pentru a indeparta solzii si oasele pestelu;

- fa cateva crestaturi isuperficiale in piele. Aceste taieturi permit patrunderea condiemntelor in somon;

- amesteca impreuna ingredientele uscate. Toaca legatura de marar si zdrobeste boabele de pieper alb. Amesteca-le impreuna cu sarea si zaharul. Bucatarii cu experienta in gravlax variaza proportiile acestor ingrediente in functie de gust, dar cantitatile mari de zahar si sare sunt importante, astfel incat somonul sa fie preparat corespunzator.

- introdu somonul in amestecul de condimente. Pune amestecul de condimente pe fileurile de somon. Intoarce fileurile pe ambele parti pentru a le condimenta cum trebuie;

- muta somonul intr-un recipient de sticla/ din otel inoxidabil, suprapunand fileurile pe partea roz si nu partea intunecata a pielii;

- acopera vasul cu folie de plastic si pune o greutate curata peste somon;

- lasa pestele la temperatura camerei pentru 6 ore;

- muta somonul la frigider pentru 1-3 zile. Pastreaza greutatea deasupra. Cu cat tii mai mult pestel in amestecul de condimente, cu atat aroma va fi mai puternica si pestele va deveni mai uscat;

- scoate somonul din recipient. Odata ce somonul a obtinut aroma si textura pe care o preferi, scoateti-l din recipient. Indeparteaza condimentele si arunca orice lichid!

- serveste gravlaxul cu sos de marar si mustar.

Care dintre retete ti-a placut mai mult? Lasa-ne parerea ta pe pagina de facebook aflacum, in sectiunea de comentarii dedicata acestui articol!

Citeste si:

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Chiftelele de somon reprezinta o alternativa supergustoasa la fileul obisnuit de somon. Nu trebuie sa fii chef...
Sashimi este un preparat delicios din peste ce isi are originea in indepartata Japonie. Se serveste cu...
Vrei sa prepari o cina usoara, dar hranitoare si gustoasa, in acelasi timp? Daca da, aceasta reteta...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare