Cum sa comunici intr-o relatie?

Cum sa comunici intr-o relatie?

Comunicarea e fundamentala in orice relatie.

Este si cel mai intalnit motiv pentru care se despart cuplurile. Totusi, comunicarea e un aspect dificil care necesita multa munca pentru a fi eficient.

Urmeaza acesti pasi pentru a putea comunica intr-o relatie.

- Cunoaste felul de comunicare al tau si al partenerului tau. Indiferent de ce ai auzit, vorbirea e doar o forma minora de comunicare. Atingerile, expresiile si reactiile in limbajul corpului pe care tu si partenerul tau le impartiti, sunt parti integrante, deseori omise atunci cand oamenii incearca sa-si imbunatateasca felul de a comunica in relatie. Spre exemplu, te feresti cand esti nelinistit datorita a ceea ce urmeaza sa-i spui prietenei tale? Esti o femeie care se joaca cu parul cand vrea sa flirteze sau sa se faca comoda? Incepe prin a observa felul in care tu si partenerul tau comunicati.

- Alege timpul potrivit pentru a comunica. Prietena sau sotia care incearca sa vorbeasca cu barbatul in timp ce acesta se uita la un joc, e un cliseu din anumite motive. Considera acest lucru un avertisment. Alege timpul potrivit pentru a comunica ceva, dar nu cand unul dintre parteneri lucreaza, se uita la sport sau citeste o carte, vizioneaza un film sau e implicat intr-un hobby. Acest lucru e necesar daca planuiesti sa ai o conversatie serioasa.

- Asculta. Mai mult de jumatate din comunicare o reprezinta capacitatea de a asculta. Nu e indeajuns sa auzi ce spune partenerul tau. Trebuie sa  ai vointa de a asculta si de a vedea. Trebuie sa auzi ce spune partenerul tau, sa te gandesti la acel lucru, sa vezi si sa interpretezi limbajul corpului sau, iar de indata ce faci toate acestea, ai inceput sa asculti ceea ce iti comunica partenerul.

- Interpreteaza semnalele. Limbajul corpului este parte componenta a comunicarii, astfel ca trebuie sa-i acorzi atentie. Privirile fugitive, holbatul, zambetele, atingerile, aplecarile, ridicarile din umeri si posturile adoptate intr-un cuplu fac parte din comunicare. Aceste semnale te ajuta sa impartasesti o gluma unei camere intregi sau sa-i marturisesti iubirea partenerului printr-o singura privire. Fii atent la semnale pentru a putea interpreta mesajele transmise de partener.

- Incearca o simulare. Intr-o perioada de timp prestabilita, stai jos cu partenerul si incearca acest exercitiu. Fiecare persoana face o singura afirmatie declarativa. Nu conteaza ce spui, spune doar ceva ce conteaza pentru tine. Apoi, celalalt partener va trebui sa raspunda rezumand ceea ce s-a spus si ulterior prin adaugarea propriei pareri despre acea afirmatie. Acest exercitiu te va obisnui sa asculti si sa fii atent.

- Vorbeste deschis. Ultimul pas al acestui proces este sa verbalizarea. Acesta e momentul cand incepi sa vorbesti. Prin verbalizarea gandurilor, sentimentelor si telurilor tale, partenerului, poti stabili si mentine increderea de care relatia ta are nevoie pentru a inflori.

Deschiderea ta la comunicare intr-o relatie este primul pas catre o relatie sanatoasa. Urmeaza acesti pasi pentru a putea comunica in maniera cea mai potrivita relatiei tale.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice relatie trece, la un moment dat, prin momente de cumpana. Acestea sunt provocate, la inceput, de...
Cel mai important lucru intr-o relatie este sinceritatea. Iata cum puteti fi sinceri cu persoana iubita: In...
In orice relatie, oricat de stabila si de fericita ar fi, apar la un moment dat mici...