Cum sa te comporti cu PERSOANELE TOXICE. 7 reguli de comunicare

Cum sa te comporti cu PERSOANELE TOXICE. 7 reguli de comunicare

De multe ori, intram in contact cu oameni dificili carora le place sa dea sfaturi inutile, sa critice si sa-si sustina opinia indiferent daca au sau nu dreptate. Pentru a evita conflictele cu astfel de persoane, trebuie sa inveti cateva trucuri.

Iata o lista de 7 sfaturi despre cum sa te comporti cu personalitatile toxice.

1. Vorbeste clar si cu incredere. Oamenii incapatanati, dificili au un comportament destul de rigid si de neclar, in acelasi timp; un tipar care sa le ofere, in orice moment, o scuza pentru actiunile lor. De exemplu:

- Nu m-ai avertizat ca nu ar trebui sa spun nimanui!

sau

- Nu am inteles ca trebuia sa ne intalnim la ora 09.00!

Este inutil sa astepti decenta sau prea mult bun simt de la o astfel de persoana. Prin urmare, incearca sa fii intotdeauna extrem de clar in comunicarea cu o persoana toxica, subliniind detaliile care sunt evidente pentru tine.

2. Deosebeste grija de autoafirmare. Astfel de oameni ofera ajutor intr-un mod obositor. Sunt in aparenta grijulii si ne pot convinge de asta, chiar daca stilul lor deranjeaza. De fapt, prin acest comportament nu fac altceva decat sa-si hraneasca egoismul, sa se simta importanti. In concluzie, incearca sa te rupi de asa-zisa lor sustinere.

3. Impune limite. Din moment ce neclaritatea ii domina pe acesti oameni, e bine sa stabilesti limite clare in comunicarea cu ei. Spre exemplu, explica-i unui asemenea coleg ca relatia voastra e strict profesionala si ca se termina la birou. Daca e nevoie, aminteste-i ca nu e necesar sa te sune sau sa te invite intr-un anumit loc, dupa terminarea orelor de serviciu. De fapt, stabilirea unor limite personale este fireasca in orice relatie sanatoasa, chiar si intr-una cu un om pe care il placi.

4. Opreste-te la timp. Provocarea e mare in comunicarea cu un om incapatanat. Tentatia este de a-i raspunde, de a-ti apara punctul de vedere. Totusi, nu proceda astfel! O sa cazi in plasa toxicului, care cauta autoafirmarea prin disputa, prin conflict. Pentru el adevarul e prea putin important.

5. Retrage-te la timp. Cand simti ca o persoana toxica iti afecteaza starea de spirit, gaseste o scuza plauzibila sa pleci. Nu conteaza ce argumentezi, ci cum. Sa fii convingator si ai scapat!

6. Nu duce discutia in plan personal. O discutie aprinsa cu un personaj toxic risca sa degenereze, sa ajunga in planul calitatilor si defectelor personale. Nu intra intr-un astfel de joc! Pastreaza echilibrul si ramai la fapte. Dovedeste ca esti superior. Laudele fara rost sunt un semn de neputinta.

7. Iesi din cerc si fa ce-ti place. Dupa un dialog cu o persoana toxica, ramai, de obicei, cu o frustrare enorma; o senzatie de incompletitudine . E firesc, deoarece conflictul nu a fost solutionat, ci doar suspendat.

Pentru ca astfel de comunicari ne dau sezatia ca ramanem ancorati in realitatea sociala, le preferam, uneori, chiar daca, dupa fiecare intalnire de acest gen, ne simtim storsi de energie. Totusi, mai bine te axezi pe situatii pozitive(hobby-uri) decat sa te consumi in discutii infinite, care iti provoaca mult rau.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

O relatie sanatoasa se bazeaza pe incredere. Din pacate, unii oameni nu pot trai fara sa-si insele...
Barbatii nu sunt cei mai buni ascultatori de femei, indiferent ca vorbim despre un iubit, un prieten...
Orice relatie trece, la un moment dat, prin momente de cumpana. Acestea sunt provocate, la inceput, de...