Cuplu. 7 probleme cu somnul si cum sa le rezolvati:
1. Patura insuficienta. Anumite persoane nu sunt facute sa imparta aceeasi plapuma/patura. Odata ce amandoi adormiti, partenerul/a trage inconstient tot invelisul peste el/ea, iar tu te trezesti inghetat/a in mijlocul noptii. Nu are rost sa tragi plapuma la loc, deoarece jumatatea ta te va dezveli din nou. E o situatie ce poate parea comica din exterior, insa pentru cei implicati poate deveni un cosmar.
Solutie : Un pat mai mare sau paturi separate! In acest fel, fiecare va dormi in stilul propriu si nu va veti mai fura plapuma/patura. Atentie, totusi, ca aceasta solutie sa nu se transforme intr-o obisnuinta care sa raceasca relatia de cuplu. Iubiti-va cat sunteti treji, stati imbratisati la un film, de exemplu, iar cand vine ora de culcare dormiti dupa propriile reguli.
2. Sforait. E o problema comuna in cuplu. Daca se intampla sporadic, nu va deveni o povara. In schimb, daca sforaitul e o constanta, trebuie luate masuri. Altfel nimeni nu se va odihni cum trebuie. Cel care sforaie va fi trezit de partenera si uite asa nu dormiti niciunul.
Solutie pe termen scurt : Schimba pozitia de dormit, deoarece sforaitul apare adesea atunci cand dormi pe spate. Ridica, folosind o perna in plus, capul. De asemenea, partenera poate folosi dopuri de urechi pe timpul noptii.
Solutie pe termen lung : schimbarea stilului de viata, cum ar fi scaderea in greutate, respectarea unui program de somn si evitarea alcoolului, fumatului si anumite medicamente. Daca sforaitul inca se intampla des, ar fi bine sa consulti un medic.
3. Preferinte diferite de temperatura. Intervalul 19-20,5 grade Celsius este considerat optim pentru somnul majoritatii oamenilor. Exista, insa, uneori, variatii care pot crea tensiuni in cuplu. Daca ti-e prea frig sau prea cald, vei adormi mult mai greu.
Solutie : folositi lenjerii diferite de pat, conforme cu nevoile voastre. Imbracati-va de asemenea adecvat. Daca esti rau de caldura, poti sa alegi haine din tesaturi naturale si subtiri sau chiar poti dormi dezbracat. Daca esti rau de frig, nu fii egoist sa dai ambientul la 25 grade Celsius. Lasa-l la 21 si imbraca-te mai gros. Astfel vei avea un partener multumit.
4. Trezit peste noapte. Trezirea neprogramata in miezul noptii nu este neobisnuita. Poate fi un semn de insomnie sau un rezultat al stresului, al utilizarii electronicelor, al unui mediu nesanatos de somn sau al unui program unic de somn. Cand te trezesti si nu poti adormi din nou dupa 15 sau 20 minute, nu are rost sa te intinzi la loc; iar daca se intampla des, va trebui sa iti protejezi partenerul de viata.
Solutie pe termen scurt : Ridica-te din pat, mergi intr-o alta camera si fa ceva care sa te calmeze, astfel incat sa te ia din nou somnul. Nu ramane in niciun caz in pat sa te foiesti. Iti vei trezi jumatatea si se vor crea tensiuni. Intoarce-te in pat doar cand simti ca ti-e iarasi somn.
Solutie pe termen lung : imbunatateste igiena somnului. Dormitorul trebuie sa fie intunecat, linistit si aerisit. Nu te mai uita pe dispozitive in apropierea orei de culcare. Nu consuma alimente si bauturi cu cofeina inainte de somn. Adopta o rutina de noapte relaxanta, incercand sa adormi zilnic cam la aceeasi ora.
5. Transpiratii nocturne. Te-ai strecurat in asternuturile curate si racoroase, dar deodata simti ca te lipesti... E partenerul/a tau/a care transpira abundent. Nu e o situatie placuta si trebuie cumva rezolvata.
Solutie : mediile de dormit si designul lenjeriei de pat sunt cele mai comune motive pentru transpiratia de peste noapte. Ia o saltea cu proprietati racoritoare si foloseste haine si cearsafuri respirabile. Totusi, transpiratiile nocturne pot fi rezultatul unor afectiuni. In acest caz, mergi la medic.
6. Cicluri de somn diferite. Se poate intampla ca intr-un cuplu sa existe o pasare de noapte si jumatatea sa care se culca odata cu gainile, adica devreme. Este evident ca pot aparea nemultumiri intr-o astfel de situatie. Orice om are, in fond, propriul cronotip care domneste peste ceasul biologic. Acesta se poate schimba pe masura ce inaintam in varsta: adultii tineri pierd noptile si dorm pe timp de zi, dar odata cu inaintarea in varsta se culca din ce in ce mai devreme si se trezesc evident din ce in ce mai devreme. Asadar, daca in cuplu exista un ritm circadian opus, este important sa urmeze fiecare propriul program de somn.
Solutie : Este in regula sa dormiti la ore diferite. Iluminarea poate ajuta la modificarea usoara a programului de somn. Cand se intuneca, organismul incepe sa produca un hormon al somnului, cunoscut sub numele de melatonina. Cand e lumina, acest hormon nu mai actioneaza la fel, iar creierul transmite ca e timpul sa te trezesti. Asadar, expunerea la lumina puternica dimineata si expunerea slaba la lumina seara pot ajuta pasarile de noapte sa isi modifice putin intervalul de somn.
7. Copii in pat. Impartirea unui pat cu un partener este deja o provocare in sine, fapt pentru care adaugarea unui copil intre voi poate distruge ritmul de noapte. Te trezesti brusc, somnul este intrerupt si copilul se misca prin pat, ocupand mai mult spatiu. Casnicia poate deveni tensionata din aceasta cauza.
Solutie : dati dovada de putin curaj si invatati copilul ca e timpul sa doarma in propriul pat. Este esential pentru el sa invete cum sa adoarma in mod independent. Somnul alaturi de parinti poate avea consecinte comportamentale si cognitive pe termen lung pentru un copil si poate distruge complet sanatatea somnului pentru parinti.
Citeste si: Cum sa dezvolti RELATIA de CUPLU. Scapa de aceste stereotipuri