Vina toxica. Ce este si cum poti scapa de ea

Vina toxica. Ce este si cum poti scapa de ea

Vina toxica este o problema psiho-comportamentala dobandita in perioada copilariei. Parintii sunt, adesea, responsabili de aceasta vina toxica. Cu trecerea anilor, sentimentul de vinovatie se va adanci si iti poate afecta grav viata.

Vina toxica. Cauze si efecte

- sentimentul de vina inoculat de persoanele importante din viata noastra poate atarna greu in dezvoltarea personala. Daca de mic esti obisnuit sa fii criticat de parinti si sa crezi ca ai o vina pentru tot ce se intampla negativ in jurul tau, e posibil ca si in viata de matur sa permiti prezenta unor oameni toxici in viata de zi cu zi.

- din cauza rusinii declansate de vina toxica, o persoana poate ajunge sa se anuleze pe sine, sa creada ca nu valoreaza nimic. Stima de sine scade pana spre 0. Efectul? Depresia, lipsa de incredere in propria persoana, jena in fata reusitelor celorlalti, sentiment de inferioritate(la scoala, serviciu).

Citeste si: Te iubeste sau e doar dependent emotional? 

Vina toxica. Tratament

1. Constientizeaza problema. Priveste-te in oglinda. Cauta o conversatie interioara: ce iti aduce nefericire, de ce te rusinezi, esti atat de vinovat? Analizeaza bine situatia si invata sa te ierti. Daca ii poti ierta pe cei ce-ti gresesc, de ce sa nu te ierti si pe tine?!

Pagina 1/3

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai iesit, de curand, dintr-o relatie toxica? Abia ce ai cunoscut pe cineva si simti, din nou,...
Sexul oral este un subiect dezbatut cu mare interes in societatea moderna, asta dupa ce, secole la...