Unul din 200 de copii mor in aceasta perioada, din diferite cauze, cum ar fi: avorturi spontane, boli congenitale, sindromul mortii subite a sugarului, in timpul nasterii, avorturi voluntare, etc.
Parintii bebelusilor care mor, sunt egali cu cei care supravietuiesc. Exista o serie de metode prin care acestia poti fi ajutati sa-si depaseasca durerea:
- Incurajati-i sa vorbeasca despre acest subiect. De multe ori, parintii se simt izolati, deoarece nimeni nu doreste sa deschida acest subiect si nu cer ajutorul celor din jur, jenati fiind de posibilele reactii.
- De multe ori, nu discuta nici in cuplu acest lucru. Un parinte indurerat va va spune daca nu este pregatit sa vorbeasca despre acest subiect, dar va va aprecia atentia acordata.
- Nu ignorati existenta bebelusului. Acest lucru este foarte comun in cazul pierderii unei sarcini. Prietenii care nu au trecut printr-o astfel de tragedie, adesea cred ca parintii nu au fost atasati de copil. Acest lucru este gresit, mai ales in cazul mamei, care a purtat un suflet in pantece.
- Nu afirmati niciodata ca un alt copil il va inlocui pe cel decedat. Ar putea un alt copil sa va inlocuiasca copiii? Acesta le poate aduce parintilor indurerati fericire, dar nu va sterge niciodata amintirea celui pierdut.
- Incurajati-i sa se alature unui grup pentru parintii care au pierdut un copil in perioada perinatala. Exista multe astfel de grupuri. Puteti sa va interesati pentru ei si sa-i invitati la o asftel de intalnire.
Daca nu ati pierdut niciodata un copil, nu aveti cum sa intelegeti ceea ce simt ei. Exista de asemenea multe site-uri de specialitate, care le pot fi de folos, in procesul de recuperare.
- Scrieti-le cateva cuvinte in momentul pierderii. Acest lucru va insemna enorm pentru ei. Puteti de asemenea sa le scrieti ceva cu ocazia fiecarei comemorari. Cu siguranta vor aprecia foarte mult gestul dumneavoastra si faptul ca va ganditi la ei.
- Permiteti-le sa-si exprime emotiile in momentul pierderii si ulterior. Parintii pot simti furie, tristete, durere si orice alt sentiment asemanator. Oferiti-le un umar pe care sa planga.
- Ganditi-va bine, inainte sa le dati vreun sfat. Poate nu au nevoie de un sfat, in acel moment, ci de o imbratisare si de compatimire.
- Folositi numele copilului atunci cand faceti referire la acesta, deoarece sosirea sa a fost asteptata cu bucurie si deoarece a fost o persoana care a trait si a decedat. Nu-i diminuati importanta referindu-va la el ca si„copilul” sau „fatul”.
Daca tineti cu adevarat la cei care au suferit o astfel de pierdere nu o transformati intr-un subiect tabu. Fiti alaturi de parinti, dar oferiti-le spatiul necesar. Respectati-le dorintele si oferiti-le ajutorul dumneavoastra. Vor avea nevoie de el, la un moment dat.
Pasii descrisi mai sus, va pot fi de folos, in acest sens.