Cum puteti depista o problema pe computer?

Cum puteti depista o problema pe computer?

Multi oameni se confrunta zilnic cu probleme legate de computer, care sunt usor de rezolvat, insa majoritatea nu le pot diagnostica.

Iata cum puteti depista astfel de probleme:   

1

Verificati POST (Power On Self Test). Acest lucru apare in general, primul sau al doilea, pe ecranul computerului, dupa ce a fost pornit, inainte ca sistemul de operare sa inceapa sa se incarce. POST va afisa orice problema depistata pe hardware, care permite computerului sa incarce informatiile, insa nu il lasa sa functioneze la capacitate normala sau orice problema care nu permite computerului sa incarce informatiile.

2

Observati timpul de incarcare a sistemului de operare. Un timp mai indelungat poate indica erori de cautate sau alte erori din hard drive.

3

Observati orice probleme de grafica, odata ce sistemul de operare s-a incarcat. Grafica diminuata poate indica defectiuni ale drive-ului sau ale hardware-ului, referitoare la placile grafice.

4

Faceti un test auditiv. Aceasta metoda poate fi extrem de eficienta, pentru a depista greutatile in functionare ale computerului. Odata acesta pornit si in stare de functionare, porniti un fisier audio, cu durata de peste 30 de secunde. Daca acesta baraie sau ruleaza lent, inseamna ca procesorul lucreaza la un nivel ridicat sau ca nu exista suficienta memorie RAM pentru a rula incarcarea tuturor programelor.

5

Verificati toate hardware-urile recent instalate. Multe sisteme de operare, mai ales Windows, pot intra in conflict cu noile drivere. Acestea pot fi inscriptionate incorect sau pot intra in conflict cu un alt proces. De obicei, Windows face notificari cu privire la dispozitivele care cauzeaza probleme. Pentru a face aceasta verificare, utilizati Device Manager, Control Panel, icoana Security, click pe tab-ul Hardware si apoi click pe Device Manager).

6

Verificati sotware-urile nou instalate. Software poate necesita mai multe resurse, decat poate oferi sistemul. Daca o probleme se manifesta odata cu pornirea software-ului, atunci este posibil ca acesta sa o cauzeze. Daca problema apare direct la pornire, aceasta poate i cauzata de sotware-ul care porneste automat on boot.

7

Ascultati ce zgomot face computerul, pentru a depista daca hard drive-ul baraie sau scoate sunete puternice, caz in care trebuie sa inchideti computerul si sa apelati la ajutorul unei persoane specializate.

8

Rulati o scanare antivirus si malware. Problemele de functionare ale computerelor pot fi cauzate de malware.  ularea unei scanari antivirus, poate scoate la iveala problemele existente. Folositi programe antivirus cunoscute si de incredere, cum ar fi Norton sau Avast si scanere malware la zi, cum ar fi Spybot Search & Destroy.

9

Verificati daca exista probleme punand calculatorul in safe mode. Ca un ultim efort, puteti verifica probleme in safe mode. Pentru a intra in safe mode, apasati tasta F 8, in mod repetat, in timp ce computerul se deschide si ruleaza POST. Daca problema persista in safe mode, atunci puteti deduce ca sistemul de operare este cel care o cauzeaza. 

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Acest articol te invata cum sa determini motivul pentru care un computer nu vrea porneasca. Daca exista...
Instalarea unui hardware pe computer poate parea destul de dificila, insa o data ce cunoasteti pasii ce...
Setarea unei parole pe un computer cu sistem de operare Windows reprezinta un procedeu rapid si usor,...