Computerul tau nu porneste? Afla ce are!

Articol scris de Marius Bercea
Computerul tau nu porneste? Afla ce are!

Acest articol te invata cum sa determini motivul pentru care un computer nu vrea porneasca. Daca exista o problema legata de hardware sau una referitoare la configurari.

1

Opreste computerul. Asigura-te ca toate cablurile de alimentare sunt la locul lor.

2

Reporneste computerul. Analizeaza.

3

Daca PC-ul nu vrea sa porneasca, sau ramane blocat afisand pe ecran texte de culoare alba pe un fundal negru si in care nu se regaseste cuvantul Windows, inseamna ca este o problema de hardware. Opreste computerul din nou si treci la pasul 4. Daca PC-ul se opreste in momentul in care oriunde pe ecran scrie "Windows", si ti se cere sa alegi o varianta de bootare, citeste instructiunile de pe ecran si alege o varianta.

4

Daca ai cunostinte minime referitoare la functionarea PC-urilor, treci la pasul 7. Daca ai cunostinte mai mult decat minime, porneste-l din nou si intra in BIOS. De aici ar trebui sa poti face setarile pentru ca totul sa revina la normal. Daca ai folosit optiunea overclock, seteaza FSB si vCore la valorile initiale sau implicite. Apasa "restore to factory settings" daca exista, pentru a nu fi necesara accesarea fiecarui meniu si pentru a reveni la setarile initiale.

5

Incearca sa repornesti din nou PC-ul. Daca PC-ul nu porneste, verifica comutatorul de alimentare. Acest gen de problema este frecventa mai ales in cazul in care PC-ul a fost mutat. Daca acesta este in pozitia corecta, verifica conectorul auxiliar ATX 12v, cablul de alimentare. Aceasta este o greseala des intalnita.

6

Daca problema nu este remediata, scoate bateria de pe placa de baza (ar trebui sa fie pozitionata chiar langa chipsetul placii de baza) si asteapta 2 minute pentru ca acesta sa se descarce complet. Nu uita sa deconectezi PC-ul de la curent. Este indicat ca sa deconectezi PC-ul de la orice sursa de curent in momentul in care lucrezi in interiorul lui. Daca stii care dintre jumper-ele de pe placa de baza este cel care reseteaza CMOS-ul, il poti muta in pozitia necesare pentru a efectua resetarea si asteapta 5-10 secunde. Daca nici aceasta solutie nu este utila, incearca demontarea pieselor PC-ului dupa care, remontarea lor. Aceasta operatie trebuie s-o faci cu fiecare piesa in parte, urmata de reconectarea PC-ului la curent si pornirea lui pentru a verifica daca s-a remediat problema.

7

Daca problema este una de tip hardware si consideri ca nu ai cunostintele necesare depanarii unui PC, cea mai buna solutie este sa-l duci la un service pentru a lasa specialistii sa se ocupe de aceasta problema. Cu cat le explici mai detaliat si corect problemele si eventual cauzele care au dus la aceasta situatie, cu atat le va fi mai usor si rapid sa detecteze problema, si mai putin costisitor. Daca te consideri apt pentru rezolvarea problemei de unul singur, treci la pasul urmator.

8

Dezasambleaza partea laterala a PC-ului. Ar trebui sa poti face aceasta operatie dupa ce ai inlaturat suruburile acesteia. Ai grija sa nu inlaturi suruburile care sunt prea apropiate de ventilator sau sursa de alimentare. Suruburile corecte sunt pozitionate pe una din marginile exterioare.

9

Atingeti una dintre partile metalice ale carcasei inainte de a actiona in interiorul lui. Asigura-te ca faci acest lucru ori de cate ori atingi o componenta din interiorul PC-ului. Acest lucru te va proteja si va elimina riscul deteriorarii pieselor. Un soc electrostatic poate deteriora sistemul iremediabil. Incearca sa nu atingi sursa de alimentare pozitionata intr-unul dintre colturile carcasei si din care ies o gramada de fire.

10

Ar trebui sa observi o baterie mica pozitionata in partea inferioara a placii de baza. Este metalica, stralucitoare si poate fi ascunsa in spatele unor cabluri. Nu trebuie sa atingi placa de baza sau parti ale ei decat daca este necesar. Localizeaza bateria. Ar trebui sa fie pozitionata intr-un suport, care sa aiba un dispozitiv pentru extragerea ei. Extrage bateria din suportul ei si asteapta 2 minute.

11

Monteaza bateria inapoi, cu atentie, astfel incat sa fie pozitionata in acelasi fel in care era inainte de extragerea ei. Daca nu-ti mai amintesti pozitia ei, incearca sa o montezi cu partea mai stralucitoare in exterior. Aceasta operatie nu a golit informatiile de pe hard disk ci doar memoria CMOS, lucru pentru care nu trebuie sa-ti faci griji. Reasambleaza PC-ul si conecteaza-l la curent. Daca in continuare exista probleme, trebuie sa-l duci la un service. Exista multe multe motive pentru care computerul tau nu ar functiona si ar fi necesare sute de pagini pentru analizarea fiecare situatii in parte. Nu uita, service-urile PC pot profita de tine. Sunt asemenea mecanicilor auto, care incearca sa supraevalueze pretul serviciilor oferite. Fii sceptic si atent.

Articol scris de

NetMarkt Solutions va ofera solutii complete, adaptate la necesitatile si cerintele dumneavoastra. Fie ca doriti un site web nou sau sa-l imbunatatiti si sa-l promovati pe cel existent, solutii de hosting, promovare online, logo design sau pagini Facebook personalizate, va oferim solutii prompte, optime si eficiente de gazduire pagini web, design, redesign, promovare pagini web, programare si administrare web.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Instalarea unui hardware pe computer poate parea destul de dificila, insa o data ce cunoasteti pasii ce...
Multi oameni se confrunta zilnic cu probleme legate de computer, care sunt usor de rezolvat, insa majoritatea...
Ai pregatit Craciunul ca la carte, cu decorul dorit si masa speciala? Foarte bine. Totusi, s-ar putea...