Cum sa prepari ciorba cu maruntaie de pasare - zama acra ca in Harghita

Cum sa prepari ciorba cu maruntaie de pasare - zama acra ca in Harghita

Astazi, iti prezentam o reteta speciala de ciorba din estul Transilvaniei, mai exact din judetul Harghita. Este vorba despre ciorba cu maruntaie de pasare acrita cu moare de varza sau, pe scurt, zama acra.

Ingrediente:

- 800 grame de maruntaie de pasare (pipote si inimi);

- 2 litri de supa de pui concentrata;

- 2 morcovi mari;

- o radacina de pastarnac;

- o radacina de patrunjel;

- o telina mica;

- o ceapa;

- 2 catei de usturoi;

- o legatura de cimbru ;

- 2 frunze de dafin;

- 500 mililitri de moare de varza;

- 150 mililitri de bulion de rosii;

- 2 galbenusuri proaspete;

- 250 mililitri de smantana grasa;

- patrunjel verde tocat;

- sare si piper.

Ingrediente pentru crutoane:

- aluat de taitei dintr-un ou;

- un praf de sare;

- 100 grame de faina;

- ulei vegetal pentru prajit.

Mod de preparare:

- pregateste supa de pui din picioare, gat si aripi si pune-o intr-o carafa.

- taie pipotele si inimioarele in bucatele mici, de 1-2 cm.

- curata legumele, spala-le si toaca-le cubulete.

- zdrobeste usturoiul, leaga buchetelul cu cimbru si dafinul cu ata de bucatarie pentru a fi mai usor de gasit si indepartat la final.

- pune pe foc supa de pui, intr-o oala de 4 litri. Infierbant-o bine si adauga pipotele si inimioarele taiate in bucatele.

- adauga si buchetelul aromat de cimbru si dafin.

- fierbe ciorba la foc mic spre mediu, indepartand lspuma, pana cand pipotele sunt aproape patrunse

- adauga legumele tocate (inclusiv usturoiul) si fierbe amestecul in continuare, pana cand bucatelele de maruntaie sunt fragede, iar legumele se gatesc bine si ele.

- in timp ce zama fierbe, pregateste un aluat de taitei, framantand 100 grame de faina cu un ou batut cu un praf de sare, pana cand se obtine un aluat tare, neted si complet nelipicios.

- lasa aluatul sa se odihneasca, acoperit cu un bol, sau invelit intr-o folie/punga de plastic, circa 25 minute, apoi intinde-l in foaie subtire cu ajutorul sucitorului, pe planul de lucru presarat cu faina.

- aluatul bine intins il vei decupa, apoi, in cerculete cu un degetar.

- incinge uleiul intr-o tigaie, la foc mediu, si prajeste cerculetele de aluat de taitei decupate. Acestea se vor umfla ca niste mici mingi aurii. In acel moment, scoate crutoanele din ulei cu o spumiera si asaza-le pe servetele de hartie absorbanta.

- cand pipotele, inimioarele de pui si legumele au fiert bine, scoate buchetelul cu cimbru si dafin din zeama si adauga moarea de varza si bulionul.

- mai clocoteste amestecul de cateva ori, apoi adauga sare si piper dupa gust.

- ia ciorba de pe foc.

- bate galbenusurile cu smantana, intr-un castron, pana se omogenizeaza bine.

- adauga verdeata tocata si un polonic de zeama fierbinte.

- se omogenizeaza bine dresura si se toarna in oala cu ciorba fierbinte, amestecand bine.

- ciorba se va servi fierbinte, cu crutoanele pe care tocmai le-ai pregatit.

Pofta buna!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ciorba de pasare este un preparat lichid usor si sanatos pe baza de carne de pui, gaina...
Ai criza de idei cand vine vorba de mancarurile pe care sa le consumi in perioada Postului?...
Ciorba de linte si naut cu afumatura - o minunatie culinara, pe care daca n-ai incercat-o, pana...