Cum sa protejezi telefonul. Care sunt aplicatiile de care trebuie sa scapi rapid:
1. Jocurile gratuite. Dezvoltarea unui joc costa foarte multi bani si necesita efort sustinut. Astfel ca, daca gasesti un joc gratuit, retine ca dezvoltatorii ascund ceva: ori au adaugat publicitate in aplicatie( aceasta va fi salvata automat in memoria cache si vei incarca memoria telefonului); fie acestia incearca sa fure si sa vanda informatiile tale personale. Asadar, daca doresti sa descarci un joc, asigura-te ca este unul creat de o companie cunoascuta si citeste bine acordul de utilizator.
2. Aplicatiile de incarcare rapida. Exista nenumarate aplicatii care promit ca pot grabi procesul de incarcare a telefonului. In realitate, nimic nu iti poate incarca telefonul mai repede decat permite setarea implicita. Aceste aplicatii sunt doar un truc, cu un flux nesfarsit de anunturi care apar, uneori, chiar daca ecranul este blocat.
3. Aplicatiile Wi-Fi. Multe aplicatii Wi-Fi gratuite pretind ca iti ofera o harta a hotspoturilor Wi-Fi, cheile Wi-Fi gratuite si protectia retelei. In realitate, acestea iti pot fura datele personale, inclusiv informatiile despre cardul de credit.
4. Playerele muzicale de la dezvoltatori necunoscuti. Pe langa faptul ca provoaca un consum masiv al bateriei, pastrand muzica in cache, consumand spatiul de stocare al telefonului si oferindu-ti reclame drept bonus, aplicatiile muzicale putin cunoscute pot fi daunatoare pentru telefon, deoarece s-ar putea sa contina virusi si coduri de hacker care sa copieze datele tale personale.
5. Urmatoritoarele de locatie(trackere). Aplicatiile care solicita sa iti acceseze locatia nu numai ca scurteaza semnificativ durata de viata a bateriei telefonului, dar pot utiliza si vinde datele personale. Aplicatii de navigare, aplicatii de livrare, jocuri precum Pokemon Go si chiar unele aplicatii de social media iti urmaresc locatia. Elimina, asadar, aplicatiile inutile! Iar in cazul aplicatiilor pe care le utilizezi, verifica bine conditiile de utilizare din setarile aplicatiei. Poti chiar interzice accesul la locatia ta.
6. Aplicatiile cu probleme de confidentialitate. Pe piata exista o multime de aplicatii care iti solicita accesul la numarul de telefon, contacte, mesaje text, fotografii, locatie etc. Cele mai populare aplicatii de social media au acces la datele tale personale, fara sa iti dai seama. Asa ca acorda o atentie suplimentara cand instalezi o aplicatie putin cunoscuta, care cere acces la datele personale. De asemenea, poti verifica aceste setari in managerul de aplicatii.
7. Browserele incorporate sunt adesea preinstalate si uneori se deschid automat cand faci click pe un link. Aceste programe nu garanteaza protectia datelor personale sau protectia impotriva virusilor si incetinesc semnificativ sistemul de operare al telefonului.
8. Aplicatiile inutile. Cu totii avem prin telefoane aplicatii pe care nu le-am folosit vreodata sau de care am uitat! Acestea reduc durata de viata a bateriei si incetinesc sistemul. Asa ca ia un minut sa cureti telefonul de aceste aplicatii!