Acestia sunt mici paraziti, fara aripi, care se hranesc cu sangele gazdei purtatoare, lipindu-se de foliculii de par, depunand, ulterior, oua, care eclozeaza in 2 saptamani.
Infestarea cu paduchi este comuna printre scolari. Acest lucru poate fi foarte rusinos pentru copii, asadar, este foarte important ca acestia sa stie ca aparitia paduchilor nu este un semn de igiena precara.
Raspandirea paduchilor este contagioasa, acestia transmitandu-se prin contact direct sau prin lucruri infestate, cum ar fi: piepteni, perii de par, perne sau palarii.
Cum arata? Paduchii sunt mici, dar pot fi vazuti cu ochiul liber. De obicei au marimea unei seminte de susan. Ouale acestora seamana cu matreata si pot avea dierite culori.
Odata depistati paduchii, inceperea unui tratament este absolut necesara. Acesta ar trebui sa fie prompt si eficient.
Nerespectarea intocmai a urmatoarelor instructiuni, poate duce la inmultirea si raspandirea acestora:
Informati-i pe cei cu care ati avut contact apropiat. Daca persoana infestata este copil, parintii au responsabilitatea de a raspandi aceasta informatie. Desi poate parea dificil, acest lucru este impetuos necesar, deoarece raspandirea paduchilor este contagioasa, asadar toti cei care au venit in contact cu copilul, trebuie sa fie atent verificati. In caz contrar, paduchii se pot raspandi, iscand o epidemie.
Verificati membrii familiei. Datorita contactului apropiat, este foarte comun ca restul familei sa aiba, de asemenea, paduchi.
Cereti sfatul medicului pentru a urma un tratament. Exista o serie de taratmente anti-paduchi, cum ar fi: lotiuni, sampoane sau creme, cu sau fara prescriptie medicala. Tratamentul, dat de medic, va tine cont de varsta si starea de sanatate persoanei infestate. Persoanele care sufera de astm sau alergii vor urma un tratament special.
Hedrin Solution este o solutie foarte eficienta impotriva paduchilor de cap si oualor lor. Este destinat adultilor si copiilor cu varsta de peste 6 luni.
Luati in serios gravitatea infestarii cu paduchi, oferind toate detaliile necesare, mai ales cand au fost descoperiti.
Procurati un pieptene cu dinti desi, pentru a indeparta manual paduchii si ouale ramase. Tratamentele nu ucid intodeauna toti paduchii si ouale acestora. Impartiti parul in portiuni mici si indepartati cu grija parazitii ramasi. Daca sunteti infestati, rugati pe cineva sa va ajute cu aceasta. Procesul de curatare manuala trebuie repetat, o data la cateva zile, timp de cel putin 2 saptamani.
Spalati, cu apa calda, toate hainele si lenjeria de pat, care au venit in contact cu persoanele infestate. Puneti hainele in uscator, pentru a completa procesul de curatare.
Duceti la curatatorie toate obiectele sau materialele, pe care nu le puteti spala in masina, cum ar fi pernele, animalele de plus sau cearsafurile. Puteti chiar arunca obiectele vechi.
Puneti la inmuiat pieptenii sau periile de par, care au intrat in contact cu paduchii, in apa fierbinte sau alcool, timp de cel putin o ora. Puteti chiar sa aruncati aceste obiecte si sa va cumparati altele noi.
Faceti o curatenie generala in casa si in masina, ce ar trebui sa cuprinda o dezifectare si utilizarea aspiratorului, cu sac, deoarece acesta poate fi aruncat si nu riscati sa reinfestati casa cu paduchi.
Luati-va masuri de precautie, pentru a reduce riscul reinfestarii. Examinati pe toata lumea, care a intrat in contact cu persoanele infestate cu paduchi, timp de 3 zile. Nu imprumutati nimanui pieptenii sau periile de par personale.
Evitati contactul direct cu persoanele purtatoare de paduchi.