Obiective turistice in Teleorman

Obiective turistice in Teleorman

Judetul Teleorman e situat in sudul Romaniei si face parte din regiunea istorica Muntenia. Teleormanul e si teritoriu de granita. Romania e despartita de Bulgaria, in aceasta zona, prin intermediul Dunarii. Exista aici o multime de monumente istorice , cetati medievale, conace, dar si cateva rezervatii naturale ce impresioneaza. Asadar, o multime de motive sa vizitati Teleormanul!

Alexandria. Incepem calatoria noastra cu orasul de resedinta al judetului Teleorman – Alexandria. Desi vorbim despre un oras relativ nou(intemeiat in secolul al XIX-lea), aici au fost gasit urme ale locuirii inca din paleolitic! Alexandria a fost locuita permanent chiar si in Evul Mediu sau in perioada daco-romana! Poti vizita in oras: Muzeul Judetean Teleorman, catedrala Sfantul Alexandru(aici e inmormantat domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica, fondatorul orasului), monumentul ridicat in memoria taranilor ucisi in timpul Rascoalei din 1907, monumentult dedicat eroilor morti in timpul Primului Razboi Mondial.

Turnu Magurele a reprezentat un important port din Lunca Dunarii. Orasul dateaza inca din epoca romana. Turnu Magurele a fost intesat de cetati inca din perioada romana. Pe ruinele vechilor cetati a fost ridicata o noua cetate, in timpul domniei lui Mircea cel Batran. Azi, se mai pot vedea o parte din zidurile cetatii medievale. De asemenea, legendele spun ca sub poarta cetatii exista un tunel vechi de peste 2.000 de ani, caree leaga cele doua maluri ale Dunarii.

Aria naturala Corabia este un sit de importanta comunitara situat pe teritoriul administrativ al judetelor Teleorman si Olt. Aceasta a fost infiintata in 2007 pentru a proteja biodiversitatea salbatica existenta in zona.

Padurea Troianu se afla in localitatea cu acelasi nume. Rezervatia se intinde pe 71 hectare si este celebra pentru bujorul romanesc, o specie pe cale de disparitie.

Centrul de agrement Dunarica din Zimnicea. Te poti relaxa aici cu o plimbare pe malul Dunarii sau cu o excursie pe vaporas. De asemenea, e locul ideal pentru pescuit sportiv. Tot de aici se organizeaza si excursii in Bulgaria.

Centrul memoriala Marin Preda - Silistea-Gumesti se afla in localitatea cu acelasi nume, loc in care s-a nascut celebrul scriitor. Obiectivul turistic nu este amenajat in casa parinteasca a scriitorului roman, ci in scoala in care a invatat acesta.

Casa memoriala Zaharia Stancu – Salcia. Casa, ce apartinea surorii sale, Lisaveta, a fost declarata muzeu in 1994.

Casa Mamut din Rosiorii de Vede a fost construita in 1899 de o familie de functionari publici instariti. Cladirea impresioneaza prin arhitectura fatadelor, ce prezinta brauri si ancadramente cu motive florale.

Conacele boieresti. Printre cele mai cunoscute case boieresti din judet se afla: Conacul Fagaraseanu din Balaci (1900), Conacul Voinea din Blejesti (1890), Conacul Manu din Vedea (sec. XIX), Conacul Popescu din Izvoarele Conacul Niculescu de la Caravaneti (construit la inceputul secolului XX), Conacul Angelescu de la Babaita (1900–azi Primaria), Conacul Bildirescu de la Baneasa (1850), Conacul Antonescu din Alexandria (construit la inceputul secolului XX – locul unde s-a nascut filozoful roman Constantin Noica).

Citeste si: Obiective turistice in Suceava. Bucovina, plai cu flori

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mergem astazi in estul tarii, mai exact in judetul Vaslui, parte a regiunii istorice Moldova. Vasluiul este...
Periplul nostru prin minunata Romanie continua. Azi, ajungem langa Marea Neagra, la granita cu Ucraina, mai exact...
Judetul Timis face parte din Regiunea Istorica Banat, fiind un teritoriu de granita cu Ungaria si Serbia....