Nas, urechi

Lista articolelor despre nas si urechi pe AflaCum.ro

Articole despre nas si urechi

Citeste cele mai noi articole despre nas si urechi publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre nas si urechi, pe AflaCum.ro!

Corpul uman creste fara incetare, pana la o anumita varsta. Depinde de sex si de fiecare om in parte. In general, fetele cresc pana la 20-22 ani, iar baietii chiar si pana la 24 ani. Apoi cresterea se estompeaza. Nu toate partile corpului, insa, raman pe loc! Urechile si nasul continua sa creasca pana imbatranim! Iata de ce.

De ce cresc urechile si nasul pe masura ce imbatranim:

Pentru a auzi mai bine. Toata lumea stie de ce are urechile mari lupul din povestea cu Scufita Rosie. Ca sa poata auzi mai bine, evident. Si omul la fel, se pare! Cu cat inaintam in varsta, cu atat avem urechile mai mari, potrivit unui studiu realizat de cercetatori din Bromley, Marea Britanie.

Te-ai saturat sa observi ca nasul tau este in centrul atentiei atunci cand incerci o coafura noua? Daca da, trebuie sa stii ca exista coafuri ideale pentru orice tip de nas! Despre acestea, in cele ce urmeaza.

Cum sa te coafezi in functie de forma nasului:

1. Nas lung. Femeile cu nas proeminent si lung ar trebui sa leaga tunsori care incadreaza fata, cum ar fi bobul. Acest tip de tunsoare echilibreaza trasaturile fetei si, in acelasi timp, nu-ti ascunde nasul in spatele parului. De asemenea, un bob dezordonat si stratificat va crea senzatia unui nas mai mic.

Ceara din urechi, denumita stiintific cerumen, este absolut normala si chiar necesara! Protejeaza canalele urechii impotriva infectiilor! Totusi, in cantitati exagerate, ceara poate provoca infundarea partiala sau totala a canalului auditiv. In popor, acest fenomen se numeste dop de ceara si vine , din pacate, la pachet cu anumite simptome: durere locala, mancarime, tiuit in ureche, pierderea auzului, scurgeri etc.

In lumea omului modern, cei mai multi dintre noi ne curatam urechile cu binecunoscutele betisoare de urechi. Un obicei aparent igienic, dar nesanatos! Biluta de bumbac din varful betisorului elimina, pe de o parte, o anumita cantitate de ceara, dar, pe de alta parte, impinge multa ceara inapoi inspre canalul urechii! Asa se poate ajunge destul de repede la crearea dopului de ceara, numit in lumea medicala cerumen impactat. Iata cum trebuie pastrata igiena urechilor pentru a evita astfel de probleme:

1. Redu consumul de cofeina. O ceasca de cafea de dimineata te trezeste aproape instant! E greu sa renunti la ea! Totusi, ar fi bine sa reduci consumul, deoarece cofeina poate provoca dopuri de ceara la nivelul urechilor! Aceste dopuri((cerumen impactat) pot bloca partial sau total canalul auditiv. Asadar, daca bei multa cafea, fa-ti timp si mergi la medicul ORL-ist macar o data pe an. In cazul in care ti s-au format dopuri de ceara in ureche, acesta va aplica unul dintre urmatoarele tratamente: a. spalaturi auriculare(curatarea cerii cu apa calda); b. folosirea unor agenti de inmuiere a cerii (cerumenolitice). Este vorba despre niste picaturi care inmoaie/rup ceara, contribuind la eliminarea acesteia; c. indepartarea mecanica cu ajutorul unor instrumente speciale.

Mirosul este simtul prin care organismul percepe proprietatile unor substante, venind in contact cu particulele volatile degajate de acestea. Fara miros nu ne-am putea bucura prea mult de viata, deoarece nu am fi capabili sa recunoastem ceea ce ne place si ceea ce ne displace. Intre miros si creier exista o relatie stransa, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.

Treci pe langa o brutarie si brusc mirosul de paine proaspata iti aduce aminte de copilarie, de vremea cand petreceai toate vacantele la bunica. Sau treci pe strada si un iz de parfum iti aduce aminte instant de mama ta...Este cu adevarat uimitor cum mirosurile pot declansa cele mai vii amintiri si cele mai puternice emotii. In spatele acestei relatii exista raspunsuri stiintifice! Iata cum si de ce mirosurile pot declansa amintiri:

Anatomia creierului este cea care leaga strans mirosul si memoria. Partea a creierului care se ocupa cu mirosul poarta numele de bulb olfactiv. Aceasta structura trimite fara oprire informatiile catre alte parti ale creierului, in special catre hipocamp, acea parte a creierului ce joaca un rol crucial in crearea de noi amintiri. Bulbul olfactiv si hipocampul sunt situate aproape unul de celalalt.

Oamenii se scobesc in nas din varii motive: simt ca nu pot respira cum trebuie, sunt nervosi sau poate plictisiti. Indiferent de motiv, oricine a facut acest gest deloc placut macar o data in viata. Stim ca nu e  decent sa ne scobim in nas, mai ales cand ne aflam intr-un spatiu public. Cati dintre noi stim, insa, ca e si periculos sa facem asta?

De ce e periculos sa te scobesti in nas:

1. Infectii. Unghiile tale, mai ales daca sunt mai lungi, pot afecta tesutul din nas, ceea ce poate determina bacteriile sa se adune in zona afectata si sa provoace infectii. Potrivit unui studiu, persoanele care se scobesc in nas frecvent risca sa raspandeasca bacterii cauzatoare de pneumonie. Igiena mainilor este cruciala, asadar, daca vrei sa te protejezi pe tine si pe cei din jur!

Cerumenul(ceara din urechi) are rol de protectie, curatand urechea si blocand patrunderea impuritatilor. O atentie sporita trebuie sa dai, insa, culorii si mirosului cerumenului. Acestea pot dezvalui anumite probleme de sanatate. Asadar, cand cureti urechile, fii atent si la aceste detalii!

 Daca cerumenul este:

- uscat. In organismul tau nu sunt suficiente grasimi bune(nesaturate). O alta explicatie ar fi o dermatita sau alte boli ale pielii;

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice femeie doreste sa arate impecabil. De multe ori, insa, natura nu ne inzestreaza chiar asa cum...