Roti, franare

Lista articolelor despre roti si franare pe AflaCum.ro

Articole despre roti si franare

Citeste cele mai noi articole despre roti si franare publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre roti si franare, pe AflaCum.ro!

In conditii normale nimeni nu se gandeste sa franeze cat se poate de repede.

Insa in caz de urgenta, acest lucru este vital.

Iata cum puteti minimaliza distantele de franare:

Umflarea rotilor masinii poate reprezenta o provocare chiar si pentru cei mai experimentati soferi, mai ales in lunile de iarna, cand temperatura scade considerabil. Multi cred ca anvelopele mai moi(dezumflate controlat) sunt recomandate pe drumurile inghetate sau inzapezite. Acesta e doar un mit care te poate pune in pericol! Directia va fi mai greu de controlat pe o sosea inzapezita , daca rotile nu sunt suficient umflate!

Cand si cum ar trebui sa verifici presiunea din anvelope?

- verificarea de rutina. Cauciucurile oricarei masini, indiferent de tipul lor(de vara, iarna sau all-season) pierd aer in timp. E un proces natural. De aceea, trebuie sa verifici periodic presiunea din anvelope. O data pe luna, ar trebui sa fie suficient. Daca observi pierderi neobisnuite de presiune intr-o anvelopa comparativ cu celelalte, trebuie sa iei in calcul o fisura.

Clatitele thailandeze cu banane si ciocolata sau roti, asa cum se numesc in tara de origine, sunt foarte populare in Asia. Le poti prepara, daca doresti, acasa. Trebuie doar sa tii cont de reteta de mai jos. Dureaza destul de mult, in jur de 3 ore, dar merita efortul.

Ingrediente pentru aluat:

- 60 grame de unt;

Pentru soferi, cea mai des intalnita situatie pe timp de iarna este blocarea masinii in zapada.

Atunci cand ninge abundent, sansele ca masina ta sa ramana blocata in zapada si sa patineze sunt foarte mari.

Iata ce trebuie sa faci pentru a iesi din aceasta situatie:

Ca sofer  trebuie sa fii vigilent in trafic, mai ales ca drumurile sunt aglomerate iar accidentele rutiere din ce in ce mai  numeroase.

Drumurule proaste, graba, aglomeratia de pe sosele sunt motive suficiente pentru a te pune in garda in ceea ce priveste comportamentul in trafic. Legea stabileste clar distanta regulamentara dintre vehicule, viteza maxima admisa de lege pe un anume sector de drum dar, acestea, stim cu totii, nu se respecta, iar pentru a nu fi implicat in vreun accident rutier, e bine sa stii cum sa-ti calculezi distanta de franare in conditii sigure.

Distanta de franare reprezinta distanta parcursa de automobile de la actionarea pedalei de frana pana la imobilizarea autovehiculului. Dupa teste diverse s-a observat ca  la o viteza de 100 km/h, distanta necesara pentru franare este de cca 39 m.

Distanta de oprire  presupune distanta parcursa in timpul de reactie (de ex. la 100 km/h, distanta parcursa pana la reactia de actionare a franei este de 27,8m/s ) si distanta parcursa in timpul franarii propriu-zise (atunci cand ai actionat pedala), la 100 km/h. este de 78 m/s.

Distanta de reactie inseamna ca la o viteza de aproximativ 100 km/h, ai nevoie cam de o secunda jumate sa realizezi ca este o problema in trafic, iar asta inseamna ca ai parcurs in acest timp cca 47 m.

Dincolo de acesti factori, exista si alte variabile ce influenteaza franarea unui automobile: greutatea masinii, conditiile de drum, starea tehnica a sistemului de franare, starea cauciucurilor etc.

Eficienta sistemului de franare poate fi verificata intr-o parcare mai mare, fara masini prin preajma. Ia-ti ca reper de actionare a franei, un marcaj existent deja si cu o ruleta de 3m sau 5m, masoara distanta necesara franarii la viteze mai mici, de 20 km/h, de 30 km/h, de 40 km/h si de 50 km/h.

In trafic, e bine sa te bazezi pe regula de 3 secunde, adica, stai la distanta de 3 secunde (asta inseamna cam lungimea a 3 masini) fata de masina aflata inaintea ta.  Regula se aplica la conditii normale de drum, dar daca vremea a proasta sau viteza e mare, se recomanda marirea distantei fata de cel aflat inaintea ta.