Spalare creier, manipulare

Lista articolelor despre spalare creier si manipulare pe AflaCum.ro

Articole despre spalare creier si manipulare

Citeste cele mai noi articole despre spalare creier si manipulare publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre spalare creier si manipulare, pe AflaCum.ro!

Expresia spalare pe creier(controlul mintii/persuasiune coercitiva/conversia credintei) a fost folosita pentru prima data in anii 1950 de catre jurnalistul american Edward Hunter. Acesta facea referire astfel la tratamentul la care au fost supusi soldatii americani in lagare, in timpul razboiului din Coreea. Astfel de tehnici au aparut inca din Egiptul Antic! Spalarea pe creier este folosita de parteneri de viata, parinti abuzivi, lideri de cult, societati secrete, dictatori etc pentru manipularea si impunerea controlului asupra victimelor.

Aceste tehnici de spalare a creierului nu implica arme iesite din comun sau puteri supranaturale, ci implica o intelegere a psihicului uman si o dorinta de a-l exploata. Intelegand mai bine aceste tehnici, poti invata cum sa te protejezi pe tine si pe cei dragi de ele. Pasi in spalarea pe creier:

1. Stabilirea tintelor. Tintele(targetul) sunt persoanele vulnerabile, slabe. Nu toata lumea reprezinta o tinta pentru controlul mintii. Anumiti oameni sunt mai susceptibili la anumite forme de control, in momente diferite. Un manipulator cu experienta stie sa-si aleaga victimele. Acestea sunt persoane care trec prin perioade mai dificile sau printr-o schimbare radicala. Pe scurt, oameni care nu se simt suficient de increzatori in sine! Posibili candidati:

Multi dintre noi cunosc sentimentul de manipulare. Influenta emotionala poate fi un instrument puternic, iar unii il folosesc in mod activ, pentru a profita de naivitatea, bunatatea victimelor.

Astazi, iti prezentam o lista de 8 semne care te vor ajuta sa identifici capcanele unui manipulator emotional:

1. Iti submineaza increderea in propria judecata. Manipulatorii emotionali sunt mincinosi innascuti, deci sunt foarte talentati. Ei sustin ca nu au facut ceva(o actiune negativa), chiar daca i-ai prins facand acel ceva. Cel mai rau lucru este ca mint asa de bine si sunt atat de convingataori incat te fac sa te indoiesti de propria judecata. Intotdeauna vor insista ca problemele sunt doar in mintea ta. E modul lor preferat de a te controla.

Intr-o societate in care oamenii se vaita ca altii iau decizii pentru ei, e important sa stii ce e manipularea si cum poti s-o eviti. Din pacate, in mod cotidian suntem inconjurati de persoane care incearca sa ne manipuleze. Unii oameni o fac perfect constient si reprezinta un pericol major, altii inconstient(prieteni, familie) din dorinta de-asi pune amprenta in vietile persoanelor dragi.

Prin natura noastra, manipulam si suntem manipulati. Important e sa nu o facem cu un scop ascuns, care sa produca rau persoanelor din jurul nostru.

Exista cateva reguli(sfaturi) care te vor ajuta, cu siguranta, sa identifici manipularea si sa o eviti, pe cat posibil.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.