Greseli de cultivare a coacazului

Greseli de cultivare a coacazului

Coacazii se dezvolta foarte bine in aproape orice tip de sol, daca li se ofera ingrijirea adecvata. De obicei, exista cateva greseli comune ce afecteaza in mod decisiv recolta de coacaze, mai ales daca ne referim la coacazul negru.

Greseli de cultivare a coacazilor.

1. Lipsa de apa. Cocazul are nevoie de umiditate pentru a se dezvolta armonios. Coacazul negru sufera cel mai mult de pe urma secetei. Tufele vor creste cu greutate, in lipsa umiditatii solului, iar fructele vor fi mai putine si mai mici, cu coaja groasa si densa.

2. Excesul de apa. De asemenea, irigarea excesiva este daunatoare. Prea multa apa provoaca craparea fructelor, dezvoltarea afectiunilor micotice si putrezirea radacinilor.
Sfat. Uda tufele de coacaz de trei ori pe sezon: la sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie, cand plantlee cresc activ si apar pistilele pe plante; la sfarsitul lunii iunie, atunci cand fructele incep sa se coaca; dupa culegerea fructelor, pentru ca in aceasta perioada se formeaza mugurii florilor pentru recolta din urmatorul an. Se toarna in jur de 2 galeti sub fiecare tufa, astfel incat apa sa patrunda cam la 40 cm in sol.

3. Fertilizare improprie/lipsa fertilizare. Pamantul de sub tufele de coacaz se epuizeaza repede, in lipsa ingrasamintelor. Astfel, plantele nu vor mai creste cum trebuie. Sfaturi: In prima parte a verii foloseste ingrasaminte cu azot (25-30 g de nitrat de amoniu la o suprafata de 1 metru patrat din jurul tufei), iar dupa culegerea recoltei — cu fosfor si potasiu, luand in considerare proportia de 40-50 g de superfosfat si 20-30 g de clorura de potasiu la 1 metrul patrat. Poti utiliza in plus si ingrasaminte organice (4-6 kg de humus sau compost la fiecare tufa adulta) o data la 2 ani (in sezonul de toamna).

4. Nu folosesti mulci. Fara strat de mulci, pamantul se usuca rapid si se impanzeste cu buruiana. Astfel, se va pierde o buna parte din recolta. Pentru a evita asta, mulceste cercurile din jurul tufelor de coacaze cu turba, humus, paie, rumegus sau iarba cosita, raspandind un strat cu grosimea de minim 5 cm(fa mulcirea la final de primavara sau la inceput de vara).

5. Nu tunzi plantele. Daca nu tunzi coacazzi, acestia se vor incarca de ramuri trecute, care nu produc si umbresc lastarii tineri. In plus, se vor forma crengi puternice, inclinate spre pamant, pline de lastari slab productivi. Imediat dupa plantare, in cazul coacazului negru, scurteaza ramurile pana la 2-4 muguri bine dezvoltati. Anul urmator, in toamna, lasa doar 3-4 cei mai puternici si dezvoltati lastari, taindu-i pe ceilalti chiar de la baza tufei. Comparativ cu coacazii negri, cei rosii si albi nu formeaza un numar atat de mare de lastari si ramurile lor produc fara probleme timp de 8 ani. Astfel, aceste tufe se tund diferit. In primii ani dupa plantare se realizeaza doar taierea sanitara, indepartandu-se toti lastarii bolnavi, rupti si cei care indeasa tufa. Tine minte! Coacazii rosii formeaza cea mai mare cantitate de fructe pe varfurile lastarilor. De aceea, nu -i taia sau ciupi! Odata ce tufele ajung la minimum 5 ani, indepartaza ramurile batrane, neproductive, care au rodit putin sau deloc in timpul sezonului.

6. Nu ingrijesti coacazii impotriva bolilor si daunatorilor. Foloseste schema universala de tratari profilactice, datorita careia vei reduce semnificativ riscul de dezvoltare a celor mai raspandite boli (fainarea, putregaiul cenusiu, rugina, patarea alba) si vei proteja coacazii de invazia daunatorilor.

Citeste si: Sirop de coacaze

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei sa mananci ceva racoritor, mai ales in zilele toride de vara? Ai putea incerca o inghetata...
Fructele mici se gasesc din plin pe tarabe, in aceasta perioada. Facem referire la mure, zmeura, afine...
Coacazele cresc la margine de padure si este cuitivat si in gradini, in special la munte. Din...