Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.
Coacazele cresc la margine de padure si este cuitivat si in gradini, in special la munte.
Coacazele cresc la margine de padure si este cuitivat si in gradini, in special la munte.
Din coacaze negre se prepara diverse dulciuri, iar siropul si dulceata de coacaze sunt cele mai apreciate.
Noi va propunem o reteta de dulceata.
Ingrediente:
- un pahar cu varf de coacaze alese,
- un kg zahar,
- 3 pahare cu apa,
- zeama de la ½ lamaie,
- vanilie.
Mod de preparare:
Se spala coacazele usor intr-o apa, se scurg, se rup coditele si se aleg numei boabele frumoase si mari. Cu un ac mai gros sau cu o scobitoare, se scot semintele, cautand sa ramana boaba cat mai intreaga.
Cand dorim sa fie dulceata mai fina se scoate si punctul negru. Se pune la foc zaharul cu trei pahare de apa. Se tine tingirea la foc mic, pana se topeste tot zaharul.
Se impinge apoi pe foc iute si se lasa sa fiarba pana se leaga zaharul, astfel incat dand drumul la o picatura de sirop intr-o cescuta cu apa foarte rece, picatura sa nu se dizolve imediat, ci sa se intareasca, putand fi luata intre degete. Se ia de cateva ori spuma ce se ridica la suprafata.
Se pun coacazele. Se lasa sa dea un clocot si se ia tingirea cu totul de pe foc, lasand-o la o parte un sfert de ora, ca sa-si lase coacazele toata zeama lor in sirop.
Se pune din nou tingirea la foc. Se ia spuma cand da in clocot. Se adauga zeama de la o lamaie.
Se iau de pe foc si se lasa pana a doua zi cand se fierbe dulceata din nou 10 minute.
Dupa ce se racoreste, se pune in borcane, care se leaga cu hartie pergament si se fierb 15 minute intr-un vas cu apa.
De asemenea, cazanelul trebuie sa fie smaltuit ca sa nu cocleasca stand de pe o zi pe alta.
Daca v-a placut articolul, share pe:
Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.