Trucuri pentru verificarea alimentelor:
Ouale nu se pot verifica, din pacate, inainte de preparare. Odata ce ai ajuns cu ouale acasa , aplica prima metoda. Ia un ou si introdu-l intr-un vas cu apa rece. Daca oul se ridica deasupra, nu e proaspat. De asemenea, dupa spargere, daca galbenusul este plat, iar albusul este subtiat, atunci oul este vechi. Daca agiti oul si se aude un zgomot ca un plescait pe interior, arunca-l. Lanturile proteice (substante variate ce se leaga una de cealalta) se rup din albusul oului odata cu trecerea timpului. La un ou vechi, galbenusul si albusul nu mai sunt lipite unul de celalalt, degradandu-se.
Nu lua de bune inscriptiile fara grasime sau natural. In realitate, aceste mesaje de pe ambalaj sunt doar chestiuni de marketing! Produsele respective pot contine conservanti, fructoza si sodiu. Verifica eticheta nutritionala. Daca aceste ingrediente exista, cauta optiuni mai sanatoase.
Ignora culorile atractive de pe ambalaje. Culoarea ambalajului este bine gandita de producatori. Ne poate lua privirea si nu ne mai intereseaza ce contine cu adevarat produsul. De aceea incearca sa ignori culoarea ambalajului si verifica intotdeauna ingredientele. De exemplu, daca amabalajul este verde, te vei duce cu gandul la organic. Realitatea ar putea fi, insa, alta. Daca observi ca produsul contine o lista de arome si conservanti, sansa ca acesta sa fie organic este spre zero.
Nu este suficient sa vezi multicereale scris pe ambalajul unei paini. Asigura-te ca painea pe care o cumperi este 100% din grau integral sau multicereale, asa cum scrie pe eticheta. E putin probabil, insa, deoarece prin rafinare cerealele pierd in jur de 78% din fibrele sanatoase, vitaminele si mineralele pe care le contin in stare naturala. Poti fi sigur de calitatea painii doar atunci cand o prepari acasa!
Daca pe ambalaj este scris fara adaos de zahar, produsul respectiv poate contine, totusi, zahar natural. Cand alegi, spre exemplu, un suc, iti place sa vezi ca scrie pe sticla/cutie fara adaos de zahar, insa nu verifici ingredientele si gresesti! Un astfel de suc poate contine 25-26 grame de zahar natural la 200 mililitri. Mult! Cantitatea recomandata de zahar/zi pentru o persoana este de 77 grame. Practic, daca ai baut doua cani din acest suc, ti-ai asigurat aproape necesarul de zahar pe ziua respectiva!
Verifica textura carnii de vita. In primul rand, examineaza culoarea. Carnea proaspata de vita ar trebui sa contina dungi albe cremoase de grasime. Nu te rusina si cere-i macelarului sa iti arate carnea. Daca dungile de grasime au culoare gri sau maro pe taietura, nu cumpara produsul. Carnea e veche! De asemenea, daca simti ca respectiva bucata de carne e lipicioasa, nu o cumpara!
Foloseste un dispozitiv pentru detectarea substantelor chimice din fructe si legume. Studiile au aratat faptul ca etichetele nutritive sunt inexacte cu pana la 20%! Poti, din fericire, verifica singur acuratetea informatiilor. Exista, deja, aplicatii pentru telefon care, cu ajutorul unui senzor, verifica nivelul de substante din alimente.
Verifica pielea de pui. Pielea de pui nu trebuie sa fie gri sau transparenta. Daca puiul are o astfel de culoare, inseamna ca e vechi!
Controleaza culoarea castravetilor. Cei mai buni castraveti sunt cei de culoare verde inchis. Daca sunt galbui sau albi, nu-i cumpara. Sunt semne clare ca au imbatranit sau chiar sunt bolnavi. De asemenea, daca un castravete e usor ca un fulg, nu-l cumpara. E uscat pe interior sau trecut , asa cum ii zicem noi, romanii.
Cumpara doar banane cu cozi. Nu cumpara banane fara cozi, deoarece multe bacterii se strecoara prin acel orificiu.
Citeste si: Cum sa te mentii SANATOS. 6 combinatii minunate de ALIMENTE