Cum sa consumi guava

Cum sa consumi guava

Guava reprezinta o varietate de fructe tropicale care provin din America Centrala. Acestea au o forma ovala, o coaja de un verde deschis la culoare, cu o tenta de galben si contin seminte comestibile. Exista guava rosii, roz si albe(cu referire la culoarea pulpei). Sucul acestui fruct este denumit de multi nectarul zeilor. Insa nu doar sucul de guava este delicios, ci si fructul sau.

Cum sa consumi guava. Alegerea fructelor:

1. Cauta guava moi. Cu cat o guava este mai moale, cu atat va fi mai dulce si mai gustoasa. Ai grija , totusi, sa nu alegi un fruct stricat. E o linie subtire intre o guava coapta si una alterata. Dupa cum sigur ti-ai dat seama, guava sunt foarte perisabile. Odata ce ai cumparat fructele, consuma-le relativ repede(2-3 zile), deoarece se strica rapid. Pentru a verifica fructul, strange-l putin intre degete. Daca elimina zeama, inseamna ca e copt.

2. Verifica-i coaja. Petele si zonele vatamate ale guava pot fi semne de alterare. Guava stricate nu au un gust bun!

3. Observa culoarea. Guava coapte trec de la verde stralucitor la o culoare mai soft de verde-galbui. Daca fructul are o usoara nota de roz, inseamna ca e in plin proces de coacere. In cazul in care nu gasesti fructe coapte pe raion, ia-le verzi si lasa-le sa se coaca acasa.

4. Adulmeca fructele. O guava coapta emana de la distanta un miros dulce. Daca ai mai mancat asa ceva, iti vei aminti sa alegi guava care miros de parca ar avea gust :)

Cum sa consumi guava. Spalarea si taierea:

1. Spala fructele. Spala bine guava cu apa rece pe toata suprafata(coaja e comestibila). Sterge apoi fructele cu prosoape de bucatarie.

2. Taie guava pe un fund de bucatarie. Cel mai potrivit pentru taiere ar fi un cutit zimtat. Poti taia fructele dupa cum doresti: in doua, in patru sau in felii mai mici.

3. Consuma guava. Poti manca o guava intreaga(cu tot cu coaja) sau fara interiorul care contine seminte. Unele persoane prefera sa manance guava cu diverse condimente precum sos de soia, zahar, sare sau chiar otet.

4. Pastreaza resturile de guava. In cazul in care nu mananci tot fructul, inveleste ce-ti ramane in folie de plastic si baga la frigider. Guava rezista in aceste conditii circa 4 zile. Daca esti convins/a ca nu consumi guava in aceasta perioada, congeleaz-o! Rezista la congelator in jur de 8 luni!

Cum sa consumi guava. Altfel decat in stare naturala:

1. Sos barbeque. Poti schimba gustul sosului clasic pentru gratar, adaugand guava. Vei obtine o combinatie cel putin interesanta de dulce si sarat.

2. Produse de patiserie. Te-ai plictisit de clasica prajitura daneza cu fructe, de exemplu? Adauga un plus de gust micului-dejun, folosind o reteta cu pulpa de guava. Alegerea iti apartine!

3. Prepara gelatina din guava. Treci de la aromele obisnuite la ceva mai tropical. Poti face gelatina chiar si cu bucati de guava! Curata guava(cam 3 cani). Taie fructul marunt. Pune fructele intr-o oala impreuna cu 3 cani de apa, o lingura de otet de mere, trei sferturi de cana de zahar, sucul de la 2 lime/lamai si un praf de sare. Da amestecul in clocot, apoi mai fierbe-l circa jumatate de ora la foc mic. Lasa amestecul sa se raceasca, , apoi strecoara semintele. Pune din nou amestecul la fiert pentru 40 minute/pana se ingroasa. Lasa gelatina sa se raceasca, apoi o poti servi!

4. Fa un cocktail Mimosa un pic altfel. In locul sucului de portocale adauga in sampanie suc de guava. Mai exact toarna spumantul in pahar, adauga un strop de suc de guava si 2-3 cirese maraschino(le gasesti in comert sub deumirea de cirese pentru cocktail). Gata cocktail-ul!

5. Fa chutney de guava. Combina o cana de guava decojita si tocata cu 2 linguri de ardei iute verde tocat, o lingura de ghimbir tocat, o lingurita de chili macinat, 2 linguri de frunze de coriandru tocate, o lingura de suc de lamaie si un praf de sare. Da amestecul prin blender.

Citeste si: Cum sa faci suc de guava

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Maniocul (cassava sau yuca) are multiple beneficii pentru sanatate. Se folosesc atat frunzele, cat si radacina acestei...
Ananasul este un fruct exotic, care se gaseste frecvent in magazinele de la noi, mai ales in...