Cum sa inlocuiesti zaharul rafinat cu cel din fructe:
Fa un piure de fructe. Pune o banana, ceva smochine si papaya/alt fruct exotic intr-un robot de bucatarie si amesteca pana cand obtii o pasta uniforma. Poti coace fructele putin inainte, daca doresti. Adauga piureul obtinut in retetele preferate, ca inlocuitor de zahar! Daca o reteta necesita, spre exemplu, o ceasca de zahar, poti folosi o jumatate de cana de piure.
Taie fructele. Cumpara fructe uscate, apoi fa-le bucati mici cu ajutorul unui cutit. Adauga aceste bucatele de fructe intr-o reteta ce necesita coacere sau presara-le deasupra unui aliment neindulcit, cum ar fi fulgii de ovaz. Astfel, vei obtine doza necesara de dulceata fara sa folosesti zahar rafinat!
Foloseste suc de fructe. Poti prepara sucul de fructe sau il poti cumpara din comert. In cel de-al doilea caz, asigura-te ca e chiar un suc natural, fara indulcitori! Atentie la adaugarea de suc intr-o reteta, deoarece aceste poate afecta timpul de gatire si consistenta produsului final. Un raport de trei sferturi de cana de suc pentru fiecare cana de zahar este, in mod normal, proportia sanatoasa! De asemenea, daca iti palce sa consumi suc natural de fructe, limiteaza-te la maximum 120 ml/zi. Altfel, vei face excese in ceea ce priveste consumul de zahar...
Adauga pulpa. Nu arunca pulpa fructelor, dupa ce ai facut suc! O poti folosi deasupra unor alimente fade, cum ar fi iartul. De asemenea, poti utiliza pulpa anumitor fructe si in cadrul unor retete cu sau fara coacere!
Foloseste gem de fructe. Cumpara sau fa acasa un gem din fructele preferate. Intinde gemul pe alimentele fara zahar, cum ar fi painea prajita din cereale integrale. Foloseste gemul cu moderatie, deoarece poti depasi cantitatea recomandata de zahar! Pentru a evita excesele, poti, de asemenea, sa zdrobesti un fruct, cum ar fi o banana coapta, pana cand va deveni o pasta asemanatoare gemului. Pentru un plus de gust, amesteca gemul cu putina vanilie sau scortisoara.
Pune fructe in bauturi. Daca iti plac bauturile dulci, dar le eviti din cauza continutului de zahar, atunci ai putea folosi fructele ca indulcitor alternativ. Taie, spre exemplu, pepenele verde sau lamaile si adauga pulpa in paharul cu apa. Poti folosi si fructe de padure! Paseaza-le si lasa-le peste noapte intr-un vas cu apa potabila! Poti incerca aceste combinatii si cu apa minerala!
Cum sa selectezi fructele:
Fructele trebuie sa fie coapte. Fructele coapte complet ofera dulceata din plin! Continutul lor natural de zahar a crescut odata cu procesul de coacere, transformand fructele respective in inlocuitori ideali pentru zaharul rafinat. Invata, asadar, cum sa alegi fructele coapte, dar nu alterate! O banana, de exemplu, isi pierde nuanta de verde in timpul coacerii.
Alege un fruct care completeaza reteta. Nu toate fructele vor interactiona bine cu orice alt aliment. Incearca diverse combinatii, pana le gasesti pe cele mai potrivite! In prajitura cu morcovi, de exemplu, dulceata ananasului zdrobit poate scoate si mai mult in evidenta dulcele natural oferit de morcovi!
Foloseste curmale/smochine. Curmalele si smochinele sunt inlocuitori sanatosi de zahar! Fiecare contine o serie de minerale utile, cum ar fi fierul si calciul. Fa, asadar, un piure fierbind smochinele sau curmalele intr-o cratita si apoi amestecandu-le intr-un robot de bucatarie pana la omogenizare. Poti insera apoi piureul intr-o reteta ce necesita coacere sau il poti adauga peste alimente neindulcite! Smochinele pot fi destul de uscate, asa ca fierbe-le inainte de amestecare! Un piure de curmale/smochine poate fi folosit, de obicei , ca inlocuitor direct in raport unu la unu cu cantitatea de zahar! De exemplu, daca reteta cere o ceasca de zahar, vei folosi in loc o ceasca de piure!
Consuma banane. Poti zdrobi o banana coapta pana cand ajunge la consistenta de care ai nevoie; sau o poti amesteca intr-un robot de bucatarie , adaugand putina scortisoara. Cand prepari un piure de banane, va fi nevoie, cel mai probabil, sa adaugi cateva lingurite de apa pentru a regla consistenta. Ca si in cazul curmalelor, raportul e de unu la unu: o cana de piure on locul unei cani de zahar!
Citeste si: Alimente populare care contin mai mult zahar decat crezi