Ce contine macrisul - frunzele au mult acid oxalic(de aici gustul acrisor), clorofila, vitamine(in special, C) si fier.
La ce-l folosim
- in bucatarie - salate, supe, borsuri, piureuri.
- in medicina naturista, ca digestiv, depurativ, diuretic, laxativ, antiscorbutic.
Este indicat in afectiuni pulmonare, astm, sensibilitate gastrica, atrita, guta, reumatism, calculi renali si colici nefritice.
Reteta supa-crema de verdeturi
Ingrediente:
- frunze macris,
- stevie,
- loboda,
- spanac,
- praz,
- leurda,
- radacinoase.
*Cantitatile de verdeturi se folosesc dupa propria dumneavoastra apreciere.
Mod de preparare:
- opareste frunzele cu apa fierbinte, fierbe leguminoasele, amesteca-le pe toate intr-un blender, cu apa in care au fost fierte sau oparite.
- adauga sare, dupa gust.
Se serveste calda, cu verdeata proaspat tocata deasupra. Aceasta supa este un excelent laxativ natural.
Decoct
- poti prepara si un decoct din radacina de macris, radacina de turita mare si varfuri inflorite de urzica alba.
- pune 30 grame la doi litri de apa, lasa la fiert pana ce apa scade la jumatate, adauga doua grame de scortisoara pisata si infuzeaz-o timp de o ora.
- strecoara amesteculsi consuma doua cani pe zi. Are efect diuretic, depurativ si contra leucoreei.
Cataplasmele cu frunze fierte de macris se pot aplica pe abcese, furuncule, pustule.