Cum sa mananci cu moderatie (I)

Cum sa mananci cu moderatie (I)

Dietele ar putea deveni, in curand, de domeniul trecutului! Mai nou, expertii in fitness si nutritionistii vorbesc despre echilibru in alimentatie, despre un consum moderat de hrana, fara restrictii deosebite. Ideea centrala este urmatoarea: o dieta extrema poate crea probleme grave de sanatate!

Pentru a te simti bine si mai ales pentru a mentine greutatea corporala in parametri optimi trebuie sa:

A. Portionezi bine hrana.

B. Creezi o diversitate echilibrata in alimentatie.

CONTROLUL ASUPRA PORTIILOR DE MANCARE

1. Foloseste farfuria pentru a stabili portiile. O masa echilibrata inseamna o jumatate de farfurie de legume, un sfert de farfurie de proteine slabe si un alt sfert de farfurie de carbohidrati de calitate. Daca masa e bogata in calorii si incerci sa pierzi in greutate, ia in calcul folosirea unei farfurii mai mici. Astfel, vei avea senzatia ca mananci mai mult.

2. Masoara hrana, atunci cand e necesar. Daca ai o slabiciune pentru anumite alimente bogate in calorii, cum ar fi pastele, determina portia cu ajutorul unui vas cu masura. Daca nu ai la indemana asa ceva, masoara cu mana. Un pumn plin inseamna aproximativ o ceasca de proteine.

 Citeste si: Cum sa te mentii SANATOS. 8 cauze ale RETENTIEI de APA

3. Pune deoparte alimentele pe care nu le consumi. Nu lasa oalele cu mancare pe masa pe care mananci. Dupa ce ai pus in farfurie, introdu recipientul cu restul de mancare la frigider(camara). Astfel, tentatia de a mai pune ceva in farfurie va scade simtitor.

4. Evita alte activitati cand mananci. Distragerile pot duce la alimentatie in exces. Asadar, nu manca in fata tv-ului sau cand te indrepti spre masina. Concentreaza-te doar asupra mancatului si savureaza fiecare dumicat.

5. Mananca cat mai incet posibil. Acest stil de a manca ofera creierului senzatia de saturatie, inainte de a manca prea mult. Adesea, ai nevoie de mai putina mancare decat ai crede! Dumicatul trebuie sa fie cat mai mic. Din cand in cand, pune furculita si lingura pe masa si bucura-te de gust.

6. Imparte desertul cu cei dragi. Nu ai nevoie de o bucata de prajitura intreaga sau de un castron plin de inghetata! Imparte cu familia si vei manca, astfel, mai putin. Daca esti singur, imparte prajitura in doua. Jumatate pune-o la rece, iar apoi delecteaza-te cu cealalta parte.

7. Portioneaza gustarile. Nu te apuca sa mananci chipsuri direct din punga. Pune pe o farfuriuta sau intr-un recipient de hartie tip bento. Incearca sa te axezi pe consumul de alimente intregi, precum merele sau morcovii. Va fi foarte usor sa determini cat consumi.

Citeste si: Cum sa slabesti un kilogram pe saptamana

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dietele ar putea deveni, in curand, de domeniul trecutului! Mai nou, expertii in fitness si nutritionistii vorbesc...
Nu doar calitatea alimentelor este importanta pentru o sanatate de fier, ci si momentul cand alegi sa...
Omul modern se loveste constant de lipsa timpului, un element care il afecteaza pe termen mediu si...