Cum sa mananci sanatos. Evita painea din comert!

Cum sa mananci sanatos. Evita painea din comert!

Painea este un aliment de baza pe care-l poti scoate periodic din dieta, dar nu e recomandat sa o faci permanent. Asadar, suntem cu totii obligati sa mancam paine. Stim, oare, ce cumparam zilnic din magazin? Cat de sanatoasa este painea din comert? Probabil ca nu...Din pacate, vestile nu sunt tocmai bune.

Painea din comert este nociva! Ne imbolnaveste incet si sigur. Din pacate, painea pe care o cunmparam zilnic nu mai contine doar ingredientele de baza(apa, faina, drojdie si sare), ci si foarte multe zaharuri, E-uri care, in timp, pot provoca obezitate, afectiuni cardiovasculare si diabet. Aceste substante nocive au fost gasite in diverse tiouri de paine, in urma studiu amanuntit realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) . Iata lista de aditivi prezenti in painea noastra cea de toate zilele. S-au analizat 52 produse:

E200 – acidul sorbic este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii.

E170 – carbonat de calciu - colorant de suprafata care, in concentratii mari, provoaca flatulenta, constipatie si hemoroizi. Mai mult, poate favoriza, in timp, tulburari de comportament, dureri abdominale, slabire musculara si pietre la rinichi.

E300 – acid ascorbic - agent antioxidant obtinut din glucoza. In cantitati semnificative, produce diaree, ataca smaltul dintilor si formarea calculilor la rinichi.

E341 – fosfatul monocalcic se foloseste ca agent de solidificare si poate produce tulburari ale tranzitului intestinal.

E262 – diacetatul de sodiu este un conservant cu functie de reglare a aciditatii.

E282 – propionat de calciu -conservant ce poate provoca migrene si reactii alergice.

E334 – acidul tartric este un agent de reglare a nivelului de aciditate.

E344 – citrat de lecitina - e un conservant.

E412 – guma de guar, agent de ingrosare. Poate provoca alergii.

E415 – guma de xantan.

E422 – glicerina.

E464 – hidroxipropilmetilceluloza.

E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi.

E472 – esteri ai glicerolului cu acidul acetic si acizi grasi.

E472e – esteri ai acidului diacetil tartric cu mono si digliceridele acizilor grasi.

E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu - emulgator si agent de tratare a fainei.

E920 – cisteina - agent de tratare a fainei. nu se adauga in faina integrala, iar diabeticii trebuie sa evite aceasta substanta pentru ca poate interfera cu insulina.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Painea prajita cu ciuperci este o gustare tipic frantuzeasca, care poate fi savurata in orice moment al...
Pastrarea indelungata a alimentelor reprezinta o problema de care se loveste orice gospodina, la un moment dat....
Micul dejun ar trebui sa reprezinte principala masa a unei zile, de aceea noi va propunem reteta...