1. Pornirea motorului:
- daca nu ati pornit masina cateva zile si banuiti ca vi s-a golit bateria,inchideti toate usile si pornititoate setarile ce necesita consum de curent, cum ar fi incalzirea, dezaburirea, radio-ul si farurile, pentru a putea porni motorul.
-intoarceti cheia in contact si tineti-o asa timp de 10 secunde,dar nu mai mult, pentru a nu supraincalzi contactul. Daca motorul nu porneste, repetati operatiunea peste cateva minute.
- lasati bateria sa-si revina, daca masina nu pornestedupa 10-20 de secunde de la pasul anterior.
- daca nu reusiti sa porniti masina, consultati manualul acesteia, pentru lamuriri.
2. Pornirea unei baterii golite:
- daca motorul masinii nu porneste, inseamna ca bateria s-a golit complet si trebuie sa luati curent de la o alta baterie functionala. Veti avea nevoie de 2 cabluri de curent si de o cunostinta binevoitoare, care sa va ajute.
- parcati masina cu motor functional cat mai aproape de cea cu bateria moarta, fata in fata cu aceasta.
- pozitionati in mod corect cablurile de curent, in functie de simbolurile + si -. Cablul + trebuie racordat la terminalele pozitive ale ambelor baterii si cablul - la terminalele negative.
- permiteti-i bateriei goale sa se incarce de la cea functionala,timp de cateva minute.
- incercati sa porniti masina a carei baterii ati incarcat-o. Daca nu porneste, incercati peste cateva minute.
- deconectati cablurile, cu motoarele ambelor masini pornite,pentru ca amandoua bateriile sa se incarce suficient, pentru a putea reporni.
- daca motorul nu porneste, dupa reincarcarea bateriei, trebuie sa cumparati o baterie noua. Durata medie de viata a unei baterii este de 4 ani.
3. Prevenirea problemelor:
- acoperiti bateria pe timp de iarna cu o invelitoare speciala, deoarece aceasta produce mai mult curent daca are o temperatura potrivita.
- tineti masina in garaj pe timp de iarna, pentru a proteja motorul si bateria de temperaturile scazute.
- folositi un ulei de motor mai subtire, deoarece pe timp de iarna acesta se ingroasa.
- folositi un antigel corespunzator pe timp de iarna.
- folositi un aditiv special pentru motorina,care previne gelifierea acesteia in conditii meteo cu temperaturi foarte scazute.
- mentineti rezervorul masinii plin,pentru a evita condensul, ce poate provoca inghetul tevilor de combustibil. 4. Luarea unor masuri de precautie pentru iarna:
- inlocuiti stergatoarele si lichidul de parbriz, o data la 6 luni, deoarece acestea pot ingheta pe timp de iarna, devenind ineficiente.
- folositi cauciucuri de iarna si verificati periodic presiunea in anvelope.
- pastrati bateria masinii in stare buna de functionare pe timp de iarna,pornind motorul in fiecare zi si tinand-o la distanta de temperaturi foarte scazute.