Ingrediente (pentru aproximativ 4 litri):
• 1.5 kg orez alb cu bob rotund
• 567 g koji(orez infestat cu spori de aspergillus)
• 1 g drojdie uscata
• 4 litri de apa distilata sau filtrata
Metoda de preparare:
• Spalati orezul intr-o strecuratoare, sub jet de apa rece, clatindu-l bine pana cand apa de pe el este limpede.
• Puneti orezul intr-un bol, acoperiti-l cu 5-8 cm de apa rece si lasati-l la inmuiat timp de aproximativ 90 de minute.
• Puneti orezul intr-o strecuratoare metalica, in interiorul unei oale, umpluta cu 1,25 cm de apa. Acoperiti oala si fierbeti orezul la abur timp de aproximativ 60 de minute.
• Intre timp sterilizati ustensilele, introducand galeata de fermentatie, capacul acesteia, cana gradata, capacul etans si alambicul in apa fierbinte, timp de 10 minute, uscandu-le, apoi, bine, cu ajutorul unui prosop de bucatarie curat.
• Amestecati ingredientele ( orezul facut la abur, koji, drojdia si apa) in galeata pentru fermentatie.
• Sigilati galeata, cu folie de plastic si puneti capacul de-asupra.
• Introduceti alambicul in spatiul special din galeata pentru fermentatie.
• Lasati amestecul la fermentat timp de 1-2 saptamani. Acesta va incepe sa fermenteze imediat, insa trebuie lasat la fermentat timp de 14 zile, inainte de a trece la etapa urmatoare.
• Gustati sake-ul, cu ajutorul unui polonic, dupa ce il strecurati.
• Strecurati sake-ul intr-un borcan de cel putin 4 litri, sterilizat.
• Sigilati borcanul cu ajutorul unui capac etans.
• Lasati sake-ul sa fermenteze din nou, timp de cateva saptamani, punand borcanul intr-un loc uscat, la o temperatura de aproximativ 13 grade Celsius.