Leucemia este strict legata de producerea anormala de celule albe (leucocite) la nivelul maduvei osoase. Aceste celule ar trebui sa apere organismul impotriva infectiilor, dar, numarul lor mare si ineficienta lor afecteaza celelalte celule (hematiile si trombocitele), destabilizand astfel intregul organism.
Tipuri de leucemie
Leucemia poate fi acuta (atunci cand numarul de leucocite bolnave de la nivelul maduvei creste intr-un ritm rapid) sau cronica (cand numarul de leucocite bolnave creste lent, dar in timp ajung sa afecteze celelalte celule ale sangelui).
Indiferent ca leucemia a fost depistata recent, sau s-a cronicizat, prognosticul este rezervat in orice situatie.
Leucemia este unul din cele mai raspandite si nemiloase tipuri de cancer, care afecteaza milioane de oameni anual si, plus de asta, poate cauza cancer ovarian sau stomacal. Leucemia prezinta anumite simptome clare (prezente la oricare din formele ei):
- febra constanta,
- pierdere brusca in greutate,
- dureri de stomac,
- infectii frecvente,
- stare de oboseala si slabiciune,
- vanatai aparute brusc la nivelul pielii (fara vreo cauza clara),
- lipsa poftei de mancare.
Leucemia se manifesta si evolueaza diferit de la o persoana la alta, rapid sau mai incet. De cele mai multe ori, leucemia debuteaza precum o simpla raceala careia nu i se acorda prea multa importanta ceea ce face ca de obicei diagnosticul sa fie dat mult prea tarziu, cand leucemia este intr-un stadiu avansat.
In ceea ce priveste leucemia, nu putem vorbi de cauze care s-o declanseze dar putem vorbi de factori de risc.
Printre acestia amintim: chimioterapia, radioterapia, expunerea la radiatii chimice, fumatul etc. Exista si cazuri de leucemie in care niciunul din factorii de risc sa nu fi fost prezenti.
In diagnosticarea acestei boli, medicul specialist efectueaza un examen fizic.
Printre testele efectuate de pacient se numara:
- analize de sange,
- RMN,
- radiografie,
- tomografie computerizata etc.
In functie de evolutia bolii si de tipul ei se va stabili tratamentul. De retinut, in cazul leucemiei nu putem vorbi de vindecare, ci de o remisie.
Chiar daca nu putem lupta impotriva factorilor genetici sau de mediu, se impune sa adoptam un stil de viata sanatos si sa evitam stresul, factor care declanseaza adeseori cele mai frecvente tipuri de cancer.
Examenele medicale periodice sunt si ele indicate, mai ales cand banuiti o boala grava.
Sfat: Nu ignorati semnele bolilor, oricat de banale ar fi. Chiar si o simpla raguseala poate fi un semn ca suferiti de ceva serios, de aceea recomandat este sa consultati un medic.
Consecintele leucemiei sunt adeseori mortale, asa ca nu va jucati cu sanatatea!