Hipotiroidismul se instaleaza atunci cand tiroida nu produce suficient hormon tiroidian. Deficitul de iod este una dintre cele mai frecvente cauze ale hipotiroidismului. Aceasta afectiune este mai frecventa la femei decat la barbati.
Simptome hipotiroidism:
1. Letargie. Glanda tiroida produce hormoni care controleaza modul in care corpul foloseste energia. Producerea insuficienta a hormonilor poate duce la letargie si chiar la depresie.
2. Schimbarea vocii. Glanda tiroida si laringele sunt situate foarte aproape una de cealalta. Asadar, orice disfunctie a glandei tiroide poate afecta laringele, iar vocea ta se va schimba.
3. Pielea ingrosata si sprancenele subtiri. Hipotiroidismul duce la calcificarea pielii, care va avea un aspect uscat. De asemenea, tesutul se va ingrosa. Printre primele simptome ale hipotiroidismului se afla, insa, subtierea sprancenelor, fenomen careia, din pacate, oamenii nu ii prea dau atentie.
4. Tulburarile musculare si articulare. Retentia de lichide este un simptom comun al hipotiroidismului, care poate provoca dureri la nivelul muschilor si articulatiilor. Acesta se manifesta, frecvent, in zonagleznelor si a genunchilor si se inrautateste odata cu activitatea fizica.
5. Auzul slabit(surzire). Cercetarile au identificat o stransa legaturile intre disfunctia tiroidiana si pierderea auzului.
6. Pierderea libidoului. Hipotiroidismul determina incetinirea metabolismului, ceea ce inseamna ca si organele de reproducere sunt incetinite. Acest lucru duce la o productie mai mica de hormoni sexuali, afectand astfel libidoul.
Citeste si: Cadere de calciu sau de glicemie? Invata cum sa faci diferenta
Hipertiroidismul reprezinta producerea excesiva a hormonului tiroidian in organism. Cea mai frecventa cauza a acestui dezechilibru este boala lui Graves. Alte cauze: gusa nodulara, adenomul toxic, inflamatia tiroidei si o cantitate excesiva de iod in dieta. Femeile sunt mai expuse decat barbatii. Iata simptomele:
1. Cresterea excesiva a poftei de mancare. Un apetit crescut poate fi un semn de hipertiroidism, deoarece eliberarea excesiva a hormonului tiroidian in organism poate instala o senzatie de foame acuta. Singurul avantaj, daca putem spune asa, e faptul ca nu risti sa te ingrasi, deoarece metabolismul crescut al organismului compenseaza.
2. Urinarea excesiva. Un metabolism mai rapid inseamna un flux sanguin crescut. Acest lucru face ca rinichii sa filtreze mai mult, astfel incat sa se produca mai multa urina.
3. Sete excesiva. Deoarece hipertiroidismul provoaca urinare excesiva, corpul trebuie sa-si reinnoiasca nivelul de apa. Acest lucru detyermina bolnavul sa consume mai multa apa.
4. Tremurul mainilor. Toata lumea ar avea tremuraturi usoare, daca mainile si antebratele ar fi tinute in aceeasi pozitie prea mult timp. Deoarece hipertiroidismul accelereaza aproape toate functiile metabolice si pune corpul intr-o miscare agresiva, durata de timp dupa care mainile ar incepe in mod normal sa tremure se reduce substantial...
5. Apetit sexual escesiv. Datorita unui metabolism accelerat, hipertiroidismul poate provoca dorinte sexuale excesive.