Iata cum puteti face fata unei astfel de situatii:
Selectati informatiile pe care le treceti in CV. Aveti grija ca persoana trecuta la recomandari sa fie neutra si corecta si sa va recomande in mod pozitiv noului angajator.
Vorbiti cu angajatorul precedent. Contactati-va fostul sef si anuntati-l ca va cautati un nou loc de munca. Spuneti-i ca i-ati trecut numele ca persoana de referinta si ca sperati ca va va oferi un feedback pozitiv.
Informati-va cu privire la drepturi. Este ilegal ca un fost angajator sa va denigreze, din cauza unor neintelegeri din trecut. Daca fostul sef ofera recomandari negative la adresa voastra, fara sa aduca dovezi palpabile, aveti dreptul sa-l dati in judecata. Un angajator are voie sa ofere referinte negative despre munca unui fost angajat si sub nici o forma nu are dreptul sa-l vorbeasca de rau sau sa-l defaimeze in vreun fel.
Fiti sinceri cu noii posibili angajatori. Spuneti-le ca nu ati reusit sa obtineti recomadari de la fostul loc de munca, din cauza unor neintelegeri cu fostul angajator. Puteti spune ca ati avut un conflict de idei si personalitati total diferite si ca sunteti in cautarea unui loc de munca potrivit stilului de munca personal. Nu este indicat sa mintiti in timpul unui interviu, deoarece adevarul poate iesi la iveala daca posibilul angajator il contacteaza pe fostul sef.
Scoateti-va in evidenta calitatile in timpul unui interviu. Recomandarile negative sunt doar un singur aspect luat in calcul de un posibil angajator. Daca sunteti buni profesionisti, sociabili, increzatori si carismatici, un angajator va poate trece cu vederea trecutul profesional si va lua in considerare adevaratul potential.
O recomandare negativa nu inseamna sfarsitul carierei cuiva, atata timp cat acea persoana este dispusa sa munceasca din greu si sa dea tot ce are mai bun in pozitia pentru care aplica. Asadar, ajutati-va viitorul sef sa priveasca in viitor, lasand in urma trecutul.