Cum sa pregatesti masa de 1 decembrie. Patru retete de neratat

Cum sa pregatesti masa de 1 decembrie. Patru retete de neratat

Ziua Nationala a Romaniei inseamna un moment de mandrie pentru orice roman, dar si o sarbatoare culinara , cu produse traditionale din belsug.

Gospodinele sunt mai ocupate in preajma zilei de 1 decembrie. Bucatele gustoase nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Ziua Nationala a Romaniei. Daca, totusi,  iti lipseste inspiratia culinara in aceasta perioada, te ajutam cu patru retete potrivite pentru sarbatoarea de 1 decembrie:

1 VARZA MURATA CU CIOLAN AFUMAT

Ingrediente:

- o varza murata;

- 400 g ciolan afumat;

- o lingura pasta de tomate;

- o lingura untura de porc;

- o cana supa de legume(apa);

- o frunza de dafin;

- cimbru;

- piper;

- boia iute;

- vegeta(optional);

- o legatura de marar.

Mod de preparare:

- lasa varza la desarat in apa rece, vreme de trei ore;

- pune untura intr-un tuci si cand se incinge adauga ciolanul taiat bucati potrivite ( partea cu mai multa grasime a ciolanului);

- lasa ciolanul sa se rumeneasca usor, apoi adauga varza tocata marunt si caleste-le impreuna;

- cand zeama de la varza a scazut, adauga jumatate din cana de supa, frunza de dafin si celelalte condimente;

- mai lasa la fiert cateva minute;

- transfera varza intr-o tava pe care o dai la cuptor;

- la jumatatea fierberii adauga si pasta de tomate desfacuta in restul de supa si mai lasa la fiert circa 20-25 minute;

- la final, adauga mararul tocat.

2. IAHNIE DE FASOLE LA CEAUN

Ingrediente:

- 700 g fasole boabe alba fiarta;

- 3 legaturi de ceapa verde;

- 200 g carnat proaspat;

- 400 g carnat afumat;

- 400 g pastrama de ceafa de porc;

- 1 ardei gras rosu;

- 700 ml suc de rosii;

- 1 lingura de untura de porc;

- 1 morcov;

- sare;

- piper;

- pasta de ardei iute;

- boia de ardei;

- cimbru;

- foi de dafin;

- 1 lingura faina alba;

- 2 cuburi concentrat cu gust de costita afumata.

Mod de preparare:

- pune untura in ceaun, adauga ceapa, ardeiul, morcovul, carnatul si pastrama, toate taiate felii;

- lasa la calit, la foc potrivit, aproximativ 15 - 20 minute;

- adauga o jumatate de lingurita de boia de ardei, o lingurita de pasta de ardei iute, amesteca si mai lasa la fiert la foc mic pana se prajeste carnatul si se inmoaie legumele;

- adauga fasolea boabe fiarta(fiarta cu o seara inainte), o lingura de faina alba, sucul de rosii, mirodeniile si cuburile de concentrat;

 - lasa-le pe toate la fiert circa 15 minute pentru a se omogeniza aromele si a se forma sosul.

Se serveste cu paine proaspata de casa si cu ardei iuti murati.

3. TOCANITA CU AFUMATURA

Ingrediente:

-1 kg cartofi;

-2 ardei grasi verzi;

-1 ardei gras rosu;

-1 morcov;

-2 cepe;

- 500 gr scaricica de porc afumata;

- 50 ml ulei;

- 3 linguri pasta de tomate;

- leustean verde.

Mod de preparare:

- spala, curata si  taie julien legumele;

- spala scaricica de porc si tai-o in bucati;

- curata cartofii si taie-i cubulete;

- pune la calit ceapa,apoi adauga morcovul si la sfarsit ardeii;

- cand toate au devenit sticloase, adauga carnea,apa cat sa le cuprinda si  da la cuptor circa 20 min;

- adauga cartofii, pasta de tomate, sarea si lasa la cuptor pana cand cartofii sunt fierti;

- adauga verdeata tocata marunt.

Serveste alaturi de muraturi.

4 CIORBA DE VARZA CU AFUMATURA

Ingrediente:

- o jumatate de varza noua proaspata;

- 2 morcovi;

-1 ceapa;

- o telina;

- 500 gr afumatura (costita, scarita);

- 500 ml zarzavat;

- 1 l bors;

- 100 ml ulei;

- o legatura patrunjel.

Mod de preparare:

- toaca Ceapa si caleste-o in ulei;

- adauga morcovul dat pe razatoare;

- afumatura se pune la fiert intr-o oala umpluta trei sferturi cu apa;

- ia mereu spuma;

- adauga telina data pe razatoare,varza taiata,legumele calite si zarzavatul, cand afumatura este aproape fiarta;

- cand s-au fiert se adauga borsul si sare dupa gust;

- mai lasa 2-3 clocot e, opreste focul si pune patrunjelul tocat.

Ciorba de varza cu afumatura se serveste calda.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Carnitas este un tip de mancare traditionala din Mexic. Are la baza carnea de porc si se...
Azi iti propunem o super reteta pentru cina: piept de pui innabusit cu mere. Gust savuros, mancare...