Gospodinele sunt mai ocupate in preajma zilei de 1 decembrie. Bucatele gustoase nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Ziua Nationala a Romaniei. Daca, totusi, iti lipseste inspiratia culinara in aceasta perioada, te ajutam cu patru retete potrivite pentru sarbatoarea de 1 decembrie:
1 VARZA MURATA CU CIOLAN AFUMAT
Ingrediente:
- o varza murata;
- 400 g ciolan afumat;
- o lingura pasta de tomate;
- o lingura untura de porc;
- o cana supa de legume(apa);
- o frunza de dafin;
- cimbru;
- piper;
- boia iute;
- vegeta(optional);
- o legatura de marar.
Mod de preparare:
- lasa varza la desarat in apa rece, vreme de trei ore;
- pune untura intr-un tuci si cand se incinge adauga ciolanul taiat bucati potrivite ( partea cu mai multa grasime a ciolanului);
- lasa ciolanul sa se rumeneasca usor, apoi adauga varza tocata marunt si caleste-le impreuna;
- cand zeama de la varza a scazut, adauga jumatate din cana de supa, frunza de dafin si celelalte condimente;
- mai lasa la fiert cateva minute;
- transfera varza intr-o tava pe care o dai la cuptor;
- la jumatatea fierberii adauga si pasta de tomate desfacuta in restul de supa si mai lasa la fiert circa 20-25 minute;
- la final, adauga mararul tocat.
2. IAHNIE DE FASOLE LA CEAUN
Ingrediente:
- 700 g fasole boabe alba fiarta;
- 3 legaturi de ceapa verde;
- 200 g carnat proaspat;
- 400 g carnat afumat;
- 400 g pastrama de ceafa de porc;
- 1 ardei gras rosu;
- 700 ml suc de rosii;
- 1 lingura de untura de porc;
- 1 morcov;
- sare;
- piper;
- pasta de ardei iute;
- boia de ardei;
- cimbru;
- foi de dafin;
- 1 lingura faina alba;
- 2 cuburi concentrat cu gust de costita afumata.
Mod de preparare:
- pune untura in ceaun, adauga ceapa, ardeiul, morcovul, carnatul si pastrama, toate taiate felii;
- lasa la calit, la foc potrivit, aproximativ 15 - 20 minute;
- adauga o jumatate de lingurita de boia de ardei, o lingurita de pasta de ardei iute, amesteca si mai lasa la fiert la foc mic pana se prajeste carnatul si se inmoaie legumele;
- adauga fasolea boabe fiarta(fiarta cu o seara inainte), o lingura de faina alba, sucul de rosii, mirodeniile si cuburile de concentrat;
- lasa-le pe toate la fiert circa 15 minute pentru a se omogeniza aromele si a se forma sosul.
Se serveste cu paine proaspata de casa si cu ardei iuti murati.
3. TOCANITA CU AFUMATURA
Ingrediente:
-1 kg cartofi;
-2 ardei grasi verzi;
-1 ardei gras rosu;
-1 morcov;
-2 cepe;
- 500 gr scaricica de porc afumata;
- 50 ml ulei;
- 3 linguri pasta de tomate;
- leustean verde.
Mod de preparare:
- spala, curata si taie julien legumele;
- spala scaricica de porc si tai-o in bucati;
- curata cartofii si taie-i cubulete;
- pune la calit ceapa,apoi adauga morcovul si la sfarsit ardeii;
- cand toate au devenit sticloase, adauga carnea,apa cat sa le cuprinda si da la cuptor circa 20 min;
- adauga cartofii, pasta de tomate, sarea si lasa la cuptor pana cand cartofii sunt fierti;
- adauga verdeata tocata marunt.
Serveste alaturi de muraturi.
4 CIORBA DE VARZA CU AFUMATURA
Ingrediente:
- o jumatate de varza noua proaspata;
- 2 morcovi;
-1 ceapa;
- o telina;
- 500 gr afumatura (costita, scarita);
- 500 ml zarzavat;
- 1 l bors;
- 100 ml ulei;
- o legatura patrunjel.
Mod de preparare:
- toaca Ceapa si caleste-o in ulei;
- adauga morcovul dat pe razatoare;
- afumatura se pune la fiert intr-o oala umpluta trei sferturi cu apa;
- ia mereu spuma;
- adauga telina data pe razatoare,varza taiata,legumele calite si zarzavatul, cand afumatura este aproape fiarta;
- cand s-au fiert se adauga borsul si sare dupa gust;
- mai lasa 2-3 clocot e, opreste focul si pune patrunjelul tocat.
Ciorba de varza cu afumatura se serveste calda.