Inainte de a prepara aceasta reteta cu rinichi, este obligatoriu sa lasi rinichii curatati de partea alba o jumatate de ora in apa rece cu un pic de otet pentru a scoate mirosul neplacut din ei.
Cu cat rinichiul este de la un animal mai batran, cu atat trebuie curatat mai atent ca sa nu miroasa.
Ingrediente:
- 6 rinichi de purcel,
- 2 rinichi de vitel sau 1 rinichi de vaca,
- 3 cepe mijlocii,
- 2 linguri de unt sau untura,
- o lingurita de faina,
- o ceasca zeama de carne sau apa,
- o lingurita de bulion,
- un paharel de vin,
- sare, piper.
Mod de preparare:
1
Se curata rinichii de pielita, se spala in mai multe ape, se taie in doua in lungime, se scoate grasimea din mijloc, deoarece da miros greu rinichiului.
2
Fiecare jumatate se taie in curmezis, in felii de 5 - 6 milimetri. Rinichiul de vaca, dupa ce este taiat felii, se opareste cu apa clocotita si se scurge bine. Apoi se spala cu apa amestecata cu otet. Inainte de a fi pus pe foc, trebuie uscat cu un servet.
3
Se taie marunt ceapa si se prajeste cu o lingura de untura. Cand incepe sa se ingalbeneasca, se adauga faina si se amesteca pana cand incepe sa se rumeneasca.
4
Se stinge cu zeama de carne, se adauga putin bulion de rosii sau boia de ardei, sare si piper.
5
Se lasa sa fiarba 10 minute. Intr-o tigaie se infierbanta 1/2 lingura de untura, se pun feliile de rinichi bine sterse si se tin atat, cat sa capete culoare, dar nu sa se rumeneasca.
6
In cateva minute sunt gata. Se pun in cratita cu sos, se adauga vinul.
Se tin cateva minute pe aragaz fara sa fiarba, pana ce totul s-a incalzit bine si rinichii s-au imbibat cu sos.
Atentie! Rinichii nu trebuie tinuti niciodata mult la foc. Cu cat fierb mai mult, cu atat se intaresc.