Cum sa prepari caltabos. Reteta asta e cea mai tare

Cum sa prepari caltabos. Reteta asta e cea mai tare

Caltabosul nu trebuie sa lipseasca de pe masa sfanta de Craciun! Asta in cazul in care preferi bucatele traditionale. Daca nu ai facut pana acum caltabos, ar fi cazul sa iti schimbi obiceiul. Acest preparat are un gust unic si se face destul de usor. Iata cum arata cea mai tare reteta de caltabos!

Ingrediente caltabos:

- 500 g de carne tocata de porc;

- 500 g de carne tocata de vita;

- 100 g de orez;

- 2 cepe mari;

- 200 ml de suc de rosii (preferabil de casa);

- sare;

- piper negru proaspat macinat;

- mate pentru umplut;

Citeste si: Reteta de Craciun: caltabosi fierti din maruntaie de porc

Ingrediente pentru fiert:

- o jumatate de telina;

- 3 morcovi;

- 2 cepe;

- o radacina de pastarnac;

- piper boabe;

- 2 foi de dafin;

- 2 boabe de ienibahar(facultativ);

- sare.

Mod de preparare:

- spala matele bine( trebuie sa elimini sarea in exces).

- toaca ceapa marunt si caleste-o in putin ulei pentru jumatate de minut.

- adauga putina sare si lasa ceapa sa fiarba pana cand se duce toata zeama pe care aceasta o lasa.

- spala orezul si amesteca-l cu carnea(de vita si de porc)

- adauga ceapa calita si sucul de rosii.

- amesteca bine.

- pune sare si piper dupa gust.

- umple matele cu amestecul de carne.

- leaga captele matelor cu ata(cat mai groasa si rezistenta) pentru ca umplutura sa nu iasa la fiert.

- inteapa caltabosii in cateva zone cu o scobitoare(vei evita explozia in timpul fiertului)

- curata legumele(morcovii, telina, pastarnacul , ceapa).

- pune caltabosii intr-o oala, adauga legumele si condimentele, apoi umple oala cu apa.

- lasa caltabosii la fiert pentru 60 minute.

- inteapa caltabosii cu o furculita pentru verificare. Daca furculita patrunde usor in mat , caltabosul e gata!

Mod de servire:

- caltabosul poate fi servit cald, impreuna cu legumele alaturi de care a fiert si de muraturi.

- caltabosul poate fi servit rece, ca aperitiv. Pentru asta, e nevoie sa-l presezi peste noapte intre doua tocatoare curate. Pune deasupra o greutate si lasa caltabosul la frigider minimum 12 ore.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Cum sa prepari carnati de casa

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Masa de Craciun inseamna traditie si mancaruri alese. Chiar daca predomina bucatele delicioase din carne de porc,...
Acest preparat specific Craciunului se obtine din maruntaie de porc tocate, orez si condimente. Mod de preparare: ...
Sfantul Stefan este sarbatorit, intotdeuna, de crestinii ortodocsi si greco catolici in cea de-a treia zi de...