Ingrediente caltabos:
- 500 g de carne tocata de porc;
- 500 g de carne tocata de vita;
- 100 g de orez;
- 2 cepe mari;
- 200 ml de suc de rosii (preferabil de casa);
- sare;
- piper negru proaspat macinat;
- mate pentru umplut;
Citeste si: Reteta de Craciun: caltabosi fierti din maruntaie de porc
Ingrediente pentru fiert:
- o jumatate de telina;
- 3 morcovi;
- 2 cepe;
- o radacina de pastarnac;
- piper boabe;
- 2 foi de dafin;
- 2 boabe de ienibahar(facultativ);
- sare.
Mod de preparare:
- spala matele bine( trebuie sa elimini sarea in exces).
- toaca ceapa marunt si caleste-o in putin ulei pentru jumatate de minut.
- adauga putina sare si lasa ceapa sa fiarba pana cand se duce toata zeama pe care aceasta o lasa.
- spala orezul si amesteca-l cu carnea(de vita si de porc)
- adauga ceapa calita si sucul de rosii.
- amesteca bine.
- pune sare si piper dupa gust.
- umple matele cu amestecul de carne.
- leaga captele matelor cu ata(cat mai groasa si rezistenta) pentru ca umplutura sa nu iasa la fiert.
- inteapa caltabosii in cateva zone cu o scobitoare(vei evita explozia in timpul fiertului)
- curata legumele(morcovii, telina, pastarnacul , ceapa).
- pune caltabosii intr-o oala, adauga legumele si condimentele, apoi umple oala cu apa.
- lasa caltabosii la fiert pentru 60 minute.
- inteapa caltabosii cu o furculita pentru verificare. Daca furculita patrunde usor in mat , caltabosul e gata!
Mod de servire:
- caltabosul poate fi servit cald, impreuna cu legumele alaturi de care a fiert si de muraturi.
- caltabosul poate fi servit rece, ca aperitiv. Pentru asta, e nevoie sa-l presezi peste noapte intre doua tocatoare curate. Pune deasupra o greutate si lasa caltabosul la frigider minimum 12 ore.
Spor la treaba si pofta buna!