Dulceata de cirese albe

Dulceata de cirese albe

O reteta de vara dulce este si dulceata de cirese albe.

Ingrediente:

- o farfurie adanca, plina cu varf, de cirese fara samburi,
- 1 kg zahar,
- vanilie,
- zeama de la 1/2 lamaie.

Mod de preparare:

1

Se spala, se aleg si se curata ciresele de samburi. Aceasta operatie se face cu un ac de cap neintrebuintat, ceva mai subtire, ale carui capete se infig intr-un dop mic de pluta.

2

Se scoate samburele afara cu partea indoita a acului, avand grija sa nu se sfarame fructul.

3

Se pun in tingirie un rand de cirese, unul de zahar, tos sau pisat, pana se termina intreaga cantitate ceruta de zahar si de cirese.

4

Se pune tingirea pe marginea masinii si se tine la foc mic, sa se topeasca zaharul in zeama lasata de fructe.

5

Se misca din timp in timp tingirea, ca sa nu se prinda de fund.

6

Se da apoi la foc iute, luand spuma cand se ridica si amestecand din cand in cand usor cu dosul lingurii.

7

Cand incepe sa se lege, se da 10 minute la o parte, apoi se adauga o bucata de vanilie si zeama de lamaie.

8

Se pune din nou sa fiarba, pana ce zeama este bine legata.

9

Se ia de la foc si se rastoarna intai intr-un castron care se acopera cu un servet ud. Se toarna in borcane numai dupa ce s-a racit, altfel boabele se ridica la suprafata si zeama ramane limpede pe fund.

10

Aceasta dulceata, ca si cea de visine si de cirese amare, se mai poate face punand fructele sa fiarba in sirop de zahar. In acest scop, se pune la fiert 1 kg de zahar cu trei pahare de apa.

11

Se tine pe marginea aragazului pana se topeste zaharul incet, se da apoi tingirea la foc iute, tinandu-se pana se leaga bine siropul.

12

Se pun fructele si se da tingirea cu totul la o parte circa un sfert de ora, ca sa-si lase fructele toata zeama.

13

Se pune din nou pe foc 15 minute.

Se pune in borcane, care se leaga cu hartie pergament si se fierb 15 minute intr-un vas cu apa.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dulceata de smochine este foarte gustoasa si destul de simplu de preparat. Urmeaza reteta de mai jos. ...
Dulceata este o minunatie culinara, indiferent in ce sezon o servesti. Astazi, iti prezentam o reteta speciala...
Dulceata de capsuni este minunata, daca stii s-o prepari. O poti face prin fierberea fructelor, metoda mai...