Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.
Numite si choux a la creme, aceste gogosi se umple cu crema de vanilie.
Numite si choux a la creme, aceste gogosi se umple cu crema de vanilie.
Ingrediente:
2 ½ dl apa,
100 grame unt proaspat (sau 80 g untura),
o lingurita de zahar,
praf de sare,
125 grame faina,
4 oua.
Pentru crema de vanilie:
½ litru lapte,
½ baton de vanilie sau 2 pachetele de zahar vanilat,
4 oua,
175 grame zahar,
80 grame faina.
Mod de preparare:
Se pune sa fiarba intr-o cratita apa cu untul, sarea si zaharul.
Se cerne faina pe o hartie (trebuie totodeauna proaspat cernuta, ca sa nu aiba cocoloase).
Cand apa cu untul incepe sa fiarba, se trage cratita pe marginea masinii, se toarna faina toata o data si se amesteca repede cu o lingura de lemn.
Cand pasta nu mai are niciun cocolos se impinge iar pe foc, amestecand mereu, pana ce aluatul se desprinde de pe cratita.
Se da atunci la o parte, se mai amesteca si cand Incepe sa se racoreasca (nu trebuie sa fie rece de tot), se adauga ouale puse pe rand; nu se pune oul urmator decat dupa ce cel dinainte s-a amestecat bine pe rand; nu se pune oul urmator decat dupa ce cel dinainte s-a amestecat bine cu aluatul.
Pasta trebuie sa fie potrivit de moale, astfel incat sa curga din lingura, dar sa-si pastreze forma acolo unde cade.
Se toarna compozitia intr-un cornet de hartie umplut pe trei sferturi sau in cornetul special de panza si se pun pe tava de copt (nu se unge si nu se presara faina) mici turtite de 3-4 cm diametru, lasand tot atata distanta intre ele, ca sa aiba loc de crescut. In lipsa de cornet se pot pune sicu lingurita. Se dau la cuptor la foc bun.
Se tin circa 25-30 minute. Nu trebuie deschis cuptorul prea des, mai cu seama cand Incep gogosile sa creasca, deoarece se lasa.
Dupa ce s-au racit se taie deasupra un capacel, se umplu cu crema de vanilie (daca sunt crestate bine sunt goale inauntru), peste crema se pune o lingurita de frisca batuta, iar deasupra capacelul.
Peste aceasta se presara zahar pudra.
Daca v-a placut articolul, share pe:
Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.