Caramele de casa. Ingrediente:
- 240 mililitri(o cana) de smantana de gatit;
- 225 grame( o cana ) de zahar;
- 120 mililitri( o jumatate de cana) de sirop de porumb;
- 1,25 grame( un sfert de lingurita) de sare;
- 56 grame(4 linguri) de unt;
- unt pentru ungere;
- 3 mililitri( o jumatate de lingurita) de vanilie.
Caramele de casa. Mod de preparare:
1. Ustensile necesare. Din ingredientele de mai sus vei obtine aproximativ 450 grame de caramele. Pentru a le face, vei avea nevoie, pe langa ingrediente, de:
- o cratita mare cu fundul gros;
- o lingura de lemn;
- o pensula d euns din silicon;
- termometru digital pentru gatit.
- o tava patrata de 25 centimetri unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt.
- un cutit pentru pizza/ un cutit ascutit.
2. Fierbe smantana, zaharul si siropul de porumb. Combina aceste ingrediente in cratita cu fund gros si incalzeste-le la foc mediu. Amesteca in mod regulat pana cand zaharul se topeste. Se foloseste o cratita cu fund gros, pentru ca zaharul sa nu se arda si sa se lipeasca. Foloseste smantana pentru gatit, o varianta care sa contina cel putin 36% grasime. Aceasta cantitate de grasime este necesara pentru procesul de caramelizare.
3. Adauga untul. Se amesteca untul pana se topeste. Odata ce untul s-a topit, adu amestecul in punctul de fierbere, amestecand frecvent. In timp ce amestecul fierbe, unge lateralale interioare ale cratitei cu o pensula de silicon pentru a indeparta cat mai mult zahar. Inlaturarea excesului de zahar impiedica cristalizarea caramelului.
4. Fierbe caramelul, apoi adauga vanilia si sarea. Cand amestecul ajunge in punctul de fierbere, nu mai amesteca! Lasa caramelul sa se incalzeasca pana la 121 grade Celsius(verifica temperatura cu termometrul pentru gatit). Cand a atins aceasta temperatura, ia cratita de pe foc si adauga vanilia. Caramelul nu se amesteca in timpul fierberii pentru a preveni cresterea cristalelor de zahar, ce pot transforma caramelul moale intr-un amestec granulos.
5. Toarna caramelul si raceste-l. Toarna amestecul in tava deja pregatita. Dupa turnare, poti stropi blatul cu un praf de sare, daca doresti o aroma de caramel sarat. Sarea completeaza dulceata si scoate in evidenta aroma caramelului. Odata ce caramelul a fost turnat, pune-l deoparte si lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei, aproximativ doua ore.
6. Taia caramelul in patratele. Dupa racire, intoarce caramelulpe o suprafata plana. Foloseste cutitul de pizza/cutitul ascutit pentru a obitne caramelele patrate de circa 2,5 cm. Gata! Caramelele sunt gata de savurat!
Cum sa pastrezi caramelele. Daca doresti sa le consumi alaturi de cei dragi in scurt timp(maximum 2 saptamani), poti pastra caramelele intr-un loc racoros si ferit de razele soarelui(frigider, debara, camara etc). Daca vrei sa le pastrezi mai mult, le poti congela. Pot fi conservate in aceasta stare pana la 6 luni!
Citeste si: Cum sa prepari caramele de casa