Cum sa faci chec englezesc cu fructe confiate

Cum sa faci chec englezesc cu fructe confiate

Vrei sa pregatesti ceva nou si aparte pentru masa de Craciun? Ce zici de un chec? Nu reteta pe care probabil deja o stii, ci una speciala, care soseste tocmai din Regatul Unit. Ne referim la checul englezesc cu fructe confiate, fructe uscate si nuci. O minunatie fina, moale si cu un gust de neuitat!

Chez englezesc cu fructe confiate. Ingrediente:

- 350 grame de unt moale (tinut la temperatura camerei);

- 350 grame de zahar (te sfatuim sa folosesti de trestie, desi merge si zahar normal);

- 450 grama de faina de grau c/s;

- 100 grame de faina de migdale;

- 5 oua mari/6 oua medii;

- 3 linguri de miere(sirop de artar)/ 2 linguri de melasa;

- o lingura de extract de vanilie/20 grame de zahar vanilat;

- 10 grame de praf de copt;

- o jumatate de lingurita de sare;

- 2 lingurite cu varf de scortisoara macinata;

- o lingurita cu varf de ghimbir macinat;

- o lingurita plina de amestec de condimente pentru Craciun;

- 400 - 500 mililitri de rom/coniac/vinars/suc de portocole(daca folosesti suc, gustul va fi diferit fata de reteta cu alcool)

- 800 grame de fructe uscate si confiate (la alegere);

- 200 grame de stafide albe acrisoare;

- 200 grame de stafide brunel

- 200 grame de alune de padure;

- 100 grame de migdale.

- 100 g de zahar pudra(pentru glazura);

- sucul stors de la o jumatate de lamaie(pentru glazura).

Chez englezesc cu fructe confiate. Mod de preparare:

- pune fructele uscate si confiate, stafidele spalate si uscate intr-o caserola;

- toarna alcoolul/alcoolul peste ele si amesteca bine;

- pune capcacul caserolei si du-o intr-un loc intunecat pentru 5 zile;

- amesteca din cand in cand fructele. Ele vor absorbi incet si sigur alcoolul;

- usuca alunele de padure in cuptor;

- lasa alunele sa se raceasca , apoi freaca-le intre palme pentru a le decoji;

- acopera migdalele cu apa fierbinte pentru 10 minute, dupa care decojeste-le si usuca-le in cuptor. Lasa nucile intregi sau marunteste-l un pic cu un cutit.;

- da untul moale prin mixer(viteaza cea mai mare) pentru aproximativ 4 minute, apoi incorporeaza treptat zaharul, mierea si extractul de vanilie in el;

- adauga ouale treptat(unul cate unul), amestecand de fiecare data. Vei obtine un amestec omogen;

- amesteca ingredientele uscate intr-un alt castron( faina cernuta de grau, faina de migdale, praful de copt, sarea, scortisoara macinata, ghimbirul macinat si amestecul de condimente pentru Craciun;

- inncorporeaza ingredientele uscate treptat (in 3 etape) in compozitia de unt. Amesteca folosind o spatula sau cu mixerul pornit la viteza mica.

- adauga amestecul de fructe si nucile in aluat, incorporandu-le cu spatula. Ar trebui sa obtii un aluat vascos, in care lingura sa stea in pozitie verticala. Adauga putina faina, daca aluatul e prea lichid!

- unge avile cu unt si pudreaza-le cu faina / tapeteaza-le cu hartie de copt, unsa cu ulei;

- adauga treptat aluatul in tavi, presandu-l hotarat cu spatula, astfel incat sa nu ramana goluri;

- umple fiecare tava trei sferturi;

- da checurile la cuptorul preincalzit la 150 grade Celsius (raftul mijlociu, programul jos-sus, fara convectie). Timpul de coacere depinde de caracteristicile cuptorului si dimensiunile tavilor: circa 40 minute pentru tavile mici sau doua ore si jumatate ore pentru tavile mari. Vei verifica coacerea folosind testul clasic cu scobitoarea;

- scoate checurile si lasa-le sa se raceasca pentru o oara si jumatate;

- scoate checurile din tavi, indeparteaza hartia de copt si pune-le pe un gratar pana se racesc complet

- inteapa frecvent checurile cu betisoare de lemn pentru frigarui;

- insiropeaza-le cu rom / rom combinat cu suc de portocale (circa 100 ml). Foloseste lingurita si pensula, imbiband checul pe toate partile;

- inveleste individual checurile in hartie de copt si folie de aluminiu;

- baga checurile intr-o caserola si du-le intr-un loc intunecat si racoros(beci);

- lasa checurile la maturat pentru o luna si jumatate. Le poti insiropa, daqca doresti, o data la 7 zile cu rom!

- decoreaza checurile, inainte de a le consuma!

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Cum sa prepari CHEC cu PERE

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Checul este o prajitura cu origine in Anglia, dar preparat cu succes de gospodinele din intreaga lume....
Vrei sa dai orice musafir pe spate, dar nu prea ai timp sa prepari cine-stie-ce desert? In...
Checul nu lipseste de pe mesele romanilor, in zilele de sarbatoare. Iti propunem, azi, o reteta simpla...