Inghetata paleo cu vanilie. Ingrediente pentru 6 portii:
- 4 galbenusuri de ou;
- o pastaie de vanilie sau o lingurita (4,9 mililitri) de extract de vanilie;
- o jumatate de cana (170 grame) de miere;
- o cutie (410 ml) de lapte de cocos cu continut ridicat de grasimi;
- o cana (240 ml) de lapte de migdale.
Inghetata paleo cu vanilie. Mod de preparare:
- separa albusurile de galbenusuri;
- bate galbenusurile impreuna cu mierea intr-un vas termorezistent. Va dura in jur de 30 secunde, pana cand mierea si galbenusurile se contopesc. Pune vasul deoparte. Nu ai nevoie de albusuri, asa ca le poti pastra pentru alta reteta sau le poti arunca;
- pune laptele de nuca, laptele de migdale si pastaia de vanilie intr-o oala. Cand adaugi pastaia, tai-o intai pe burta si raspandeste cateva seminte in lapte. Apoi , adauga si pastaia. Daca folosesti extract de vanilie, asteapta pana cand crema de inghetata va fi gata.
- adu amestecul de lapte in punctul de fierbere, la foc mediu. Amesteca din cand in cand, astfel incat compozitia sa nu se arda. Fierbe amestecul pana da intr-un usor clocot.
- toarna laptele peste glabenusuri. Toarna incet lapte in castron peste galbenusuri, in timp ce amesteci. Daca nu amesteci , ti se vor taia galbenusurile!
- gateste crema la abur. Pune apa intr-o oala(2,5centimetri adancime), iar pe oala fixeaza vasul cu crema de inghetata, astfel incat fundul acestuia sa nu atinga apa! Gateste crema circa 15 minute sau pana cand ajunge la 85 grade Celsius. Bate crema in timp ce se incalzeste.
- baga vasul cu crema in frigider si raceste-l cel putin 4 ore. Scoate bobul de vanilie din crema. Daca ai ales extract de vanilie, adauga-l acum. Acopera vasul cu o bucata de folie de plastic baga-l la rece!
- adauga mix-uri sau extracte, daca doriti sa personalizezi aroma. Incearca oricare dintre aceste variante: o jumatate de cana (50 g) de fructe de padure, o jumatate de cana (37 g) de fulgi de cocos, un sfert de cana (6 g) de menta tocata marunt sau un sfert de cana (31 g) de nuci tocate.
- raceste crema intr-un aparat de inghetata sau congeleaz-o intr-o tigaie(alt vas). Pentru inghetarea manuala, aseaza o bucata de folie de plastic peste o tigaie si toarna crema de inghetata in ea. Acopera crema cu folie de plastic si congeleaz-o timp de 6 ore sau pana cand este ferma. Pastreaza inghetata intr-un recipient etans la congelator, maximum o saptamana.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa faci inghetata italiana (gelato)