Cum sa faci tort norvegian

Cum sa faci tort norvegian

Ai gsta vreodata tort novergian? Probabil ca da. Se gaseste in cofetarii, dar poate fi preparat cu succes si in propria bucatarie. Nu e simplu de facut, deoarece necesita timp si pricepere. Satisfactia va fi, insa, garantata atat pentru tine, cat si pentru cei dragi!

Tort norvegian. Ingrediente pentru crema fiarta:

- 350 mililitri de lapte;

- 70 grame de zahar tos (3 linguri );

- un ou;

- 40 grame de amidon de porumb (2 linguri);

- 10 grame de zahar vanilat / un praf de zahar vanilinat;

- 70 grame de unt (grasime 72 sau 82,5 %);

- 300 mililitri de smantana pentru frisca de 33 %;

Tort norvegian. Ingrediente pentru aluat:

- 100 grame de unt;

- 100 grame de zahar tos (4 linguri);

- 4 galbenusuri de oua;

- 50 grame de lapte (3 linguri);

- 150 grame de faina (5 linguri);

- o lingurita de praf de copt;

Tort norvegian. Ingrediente pentru bezea:

- 4 albusuri de oua;

- 200 grame de zahar (8 linguri);

- un praf de sare;

- o lingurita de zahar vanilat / un praf de zahar vanilinat;

- o lingurita de suc de lamaie / un praf de sare de lamaie;

Tort norvegian. Ingrediente pentru crema decorativa (optional):

- 150 grame de smantana pentru frisca de 33 %;

- 150 grame de crema de branza;

Tort norvegian. Ingrediente pentru decor:

- 100 grame de migdale, fulgi de migdale sau de arahide.

Tort norvegian. Mod de preparare:

- prepara crema fiarta. Sparge ouale intr-un vas mic si amesteca-le cu zaharul tos, folosind un tel. Incorporeaza amidonul de porumb, apoi laptele;

- da vasul pe foc mediu si pregateste crema, amestecand-o incontinuu, pana cand devine groasa;

- opreste focul, adaugand zaharul vanilat si untul;

- amesteca bine cu telul, pana la omogenizare;

- toarna crema intr-o farfurie si acoper-o strans cu o folie alimentara;

- lasa crema sa se raceasca complet in frigider, timp de 2 ore;

- pregateste aluatul. Adauga untul la temperatura camerei si zaharul tos intr-un castron adanc. Bate ingredientele cu mixerul la viteza mare, pana cand obtii o compozitie pufoasa si cremoasa.

- adauga cate un galbenus si amesteca iar cu mixerul timp de 30 secunde;

- toarna laptele si mai amesteca putin.

- da faina prin sita in bol. Adauga si praful de copt;

- amesteca aluatul cu ajutorul unei spatule de silicon, prin miscari circulare, de jos in sus. Nu trebuie sa se formeze cocoloase;

- pregateste bezeaua. Adauga albusurile de oua, sarea, zaharul vanilat si sucul de lamaie intr-un castron adanc. Bate ingredientele cu ajutorul mixerului pornit la viteza mare, apoi incorporeaza cate putin zahar tos;

- tapteaza o tava cu hartie de copt(tava cu dimensiuni 32×26 cm);

- distribuie aluatul in tava cat poti de uniform;

- distribuie bezeaua peste aluat;

- fa un ornament cu lingurita peste bezea, care sa fie asemanator cu niste munti. Presara bezeaua cu migdale tocate marunt, arahide maruntite sau fulgi de migdale;

- da blatul in cuptorul preincalzit pana la 170 grade Celsius, circa 40 minute;

- scoate blatul din cuptor si taie-l in doua pe latime;

- lasa blatul la racit la temperatura camerei;

- bate smantana pentru frisca intr-un castron adanc, folosind mixerul, pana cand obtii o compozitie pufoasa si cremoasa;

- adauga cate putina crema fiarta si racita in castron si continua sa amesteci cu mixerul;

- asambleaza tortul. Asaza primul blat pe platoul de servire, apoi toarna toata crema obtinuta peste el si distribui-o uniform. Asaza al doilea blat deasupra si gata!

- raceste tortul in frigider minimum 2 ore inainte de servire.

Citeste si: Cum sa faci tort cu crema de caramel. Dureaza o jumatate de ora

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Laptele de pasare este denumirea generica data unui tort foarte popular in Romania. Exista diferite retete pentru...
Azi ti-am pregatit o reteta speciala din categoria deserturilor. Este vorba despre tortul Medovik cu crema fiarta...
Vrei o prajitura deosebita de casa, dar nu ai nicio idee? Te ajutam cu o reteta pe...