Deshidratarea bananelor! 5 metode de obtinere

Deshidratarea bananelor! 5 metode de obtinere

Deshidratarea bananelor nu este un lucru complicat si prin aceasta procedura puteti obtine o gustare sanatoasa, pentru intreaga familie.

Iata cum puteti obtine banane deshidratate:

Ingrediente
• Banane ( coapte, nu prea moi si fara pete maronii pe coaja)
• Zeama de lamaie sau a altor citrice (optional)
• Sare, nucsoara, scortisoara (optional)

1. Chipsuri de banane la cuptor:
• Preincalziti cuptorul la  50º—90ºC.
• Decojiti si feliati bananele in rondele de aproximativ 0,6 cm.
• Scufundati rondelele in zeama de lamaie.  
• Puneti rondelele de banana pe un gratar metalic, pentru uscare si puneti gratarul pe o tava de copt, dupa ce bananele s-au scurs.
• Daca doriti, puteti presara un praf de sare, de scortisoara sau de nucsoara.
• Introduceti rondelele in cuptorul preincalzit, timp de 1-3 ore, la foc mic, pentru a obtine niste chipsuri perfecte de banane deshidratate.
• Scoateti chipsurile din cuptor si lasati-le sa se raceasca complet pe un gratar metalic.
• Pastrati chipsurile de banane deshidratate intr-un recipient cu inchidere etansa. Vor rezista timp de cateva luni, deoarece sunt complet deshidratate.

2. Chipsuri de banane obtinute in aparatul special de deshidratare:
• Decojiti si feliati bananele in rondele de aproximativ 0,6 cm.
• Daca doriti, puteti presara un praf de sare, de scortisoara sau de nucsoara.
• Pulerizati putin ulei pe gratarul din aparatul pentru deshidratare, pentru ca rondelele sa nu se lipeasca.
• Puneti rondelele de banane pe acesta, unele langa altele, pentru a nu se suprapune.
• Setati temperatura aparatului la 57ºC si lasati rondele de banane sa se usuce icet, timp de 24 de ore, pentru a obtine chipsurile perfecte.
• Puneti chipsurile de banane la racit, inainte de a le consuma si pastrati-le intr-un recipient cu inchidere etansa, timp de cateva luni.

3. Banane intregi deshidratate in aparatul special:
• Decojiti bananele. Le puteti felia pe lungime sau le puteti lasa intregi.
• Puneti bananele intre 2 hartii de copt, la o distanta de cel putin 7,5 cm unele de altele.
• Presati cu putere bananele, cu ajutorul unui tocator de lemn sa a unui facalet, pentru a le aplatiza cat mai mult, la o grosime de 0.3 cm.  
• Luati hartia de copt de de-asupra si puneti banele cu hartia de dedesubt pe gratarul din aparatul special de deshidratare.
• Setati aparatul la 57ºC timp de 7 ore.
• Lasati bananele deshidratate sa se raceasca si taiati-le in fasii. Le puteti rula si pastra intr-un recipient cu inchidere etansa timp de cateva luni.

4. Chipsuri de banane in cuptorul cu microunde:
• Decojiti si feliati bananele in rondele de aproximativ 0,6 cm.
• Ungeti cu ulei o farfurie speciala pentru cuptorul cu microunde.
• Setati cuptorul la putere maxima, timp de 1 minut si introduceti rondelele de banane, pentru a lasa zeama.
• Intoarceti rondele de banane. Daca doriti, puteti presara un praf de sare, de scortisoara sau de nucsoara.
• Introduceti rondelele la cuptor pentru inca 30 de secunde.
• Serviti chipsurile pe loc, deoarece preparate prin aceasta metoda, vor putea fi consumate numai timp de o zi.

5. Chipsuri de banane uscate la soare:
• Verificati prognoza meteo inainte de a alege aceasta metoda. Pentru a deshidrata fructe la soare aveti nevoie de cel putin 2 zile foarte calde (peste 32ºC), fara umiditate sporita in aer si cu cer senin. Ideal ar fi sa lasati bananele la uscat timp de 7 zile, mai ales daca temperatura este sub 38ºC.
• Cumparati sau incropiti o rama de uscare la soare, dintr-o rama dreptunghiulara de lemn si un grilaj metalic prins pe aceasta de jur imprejur.
• Decojiti si feliati bananele in rondele de aproximativ 0,6 cm.
• Daca doriti, puteti presara un praf de sare, de scortisoara sau de nucsoara.
• Puneti rondelele de banane pe rama de uscare, avand grija sa nu se suprapuna.
• Acoperiti rondelele cu o plasa anti-insecte sau cu un tifon.
• Puneti rama de uscare, in lumina directa a soarelui, departe de indemana animalelor.
• Duceti rama se uscare in casa, pe timp de noapte si scoateti-o afara in timpul zilei.
• Intoarceti rondelele de banane la jumatatea timpului de uscare.
• Lasati rondelele la uscat timp de 7 zile si verificati-le zilnic daca sunt gata.
• Pastrati chipsurile de banane deshidratate intr-un recipient cu inchidere etansa. Vor rezista timp de cateva luni.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Bananierul este un copac tropical arborescent cu frunze foarte mari si fructe comestibile de forma alungita, dispuse...
Mancarea sanatoasa nu este intotdeauna gustoasa. Nu este si cazul bananelor. Din contra. Acestea ofera un gust...
Clatitele thailandeze cu banane si ciocolata sau roti, asa cum se numesc in tara de origine, sunt...