Iata cum puteti obtine banane deshidratate:
Ingrediente
• Banane ( coapte, nu prea moi si fara pete maronii pe coaja)
• Zeama de lamaie sau a altor citrice (optional)
• Sare, nucsoara, scortisoara (optional)
1. Chipsuri de banane la cuptor:
• Preincalziti cuptorul la 50º—90ºC.
• Decojiti si feliati bananele in rondele de aproximativ 0,6 cm.
• Scufundati rondelele in zeama de lamaie.
• Puneti rondelele de banana pe un gratar metalic, pentru uscare si puneti gratarul pe o tava de copt, dupa ce bananele s-au scurs.
• Daca doriti, puteti presara un praf de sare, de scortisoara sau de nucsoara.
• Introduceti rondelele in cuptorul preincalzit, timp de 1-3 ore, la foc mic, pentru a obtine niste chipsuri perfecte de banane deshidratate.
• Scoateti chipsurile din cuptor si lasati-le sa se raceasca complet pe un gratar metalic.
• Pastrati chipsurile de banane deshidratate intr-un recipient cu inchidere etansa. Vor rezista timp de cateva luni, deoarece sunt complet deshidratate.
2. Chipsuri de banane obtinute in aparatul special de deshidratare:
• Decojiti si feliati bananele in rondele de aproximativ 0,6 cm.
• Daca doriti, puteti presara un praf de sare, de scortisoara sau de nucsoara.
• Pulerizati putin ulei pe gratarul din aparatul pentru deshidratare, pentru ca rondelele sa nu se lipeasca.
• Puneti rondelele de banane pe acesta, unele langa altele, pentru a nu se suprapune.
• Setati temperatura aparatului la 57ºC si lasati rondele de banane sa se usuce icet, timp de 24 de ore, pentru a obtine chipsurile perfecte.
• Puneti chipsurile de banane la racit, inainte de a le consuma si pastrati-le intr-un recipient cu inchidere etansa, timp de cateva luni.
3. Banane intregi deshidratate in aparatul special:
• Decojiti bananele. Le puteti felia pe lungime sau le puteti lasa intregi.
• Puneti bananele intre 2 hartii de copt, la o distanta de cel putin 7,5 cm unele de altele.
• Presati cu putere bananele, cu ajutorul unui tocator de lemn sa a unui facalet, pentru a le aplatiza cat mai mult, la o grosime de 0.3 cm.
• Luati hartia de copt de de-asupra si puneti banele cu hartia de dedesubt pe gratarul din aparatul special de deshidratare.
• Setati aparatul la 57ºC timp de 7 ore.
• Lasati bananele deshidratate sa se raceasca si taiati-le in fasii. Le puteti rula si pastra intr-un recipient cu inchidere etansa timp de cateva luni.
4. Chipsuri de banane in cuptorul cu microunde:
• Decojiti si feliati bananele in rondele de aproximativ 0,6 cm.
• Ungeti cu ulei o farfurie speciala pentru cuptorul cu microunde.
• Setati cuptorul la putere maxima, timp de 1 minut si introduceti rondelele de banane, pentru a lasa zeama.
• Intoarceti rondele de banane. Daca doriti, puteti presara un praf de sare, de scortisoara sau de nucsoara.
• Introduceti rondelele la cuptor pentru inca 30 de secunde.
• Serviti chipsurile pe loc, deoarece preparate prin aceasta metoda, vor putea fi consumate numai timp de o zi.
5. Chipsuri de banane uscate la soare:
• Verificati prognoza meteo inainte de a alege aceasta metoda. Pentru a deshidrata fructe la soare aveti nevoie de cel putin 2 zile foarte calde (peste 32ºC), fara umiditate sporita in aer si cu cer senin. Ideal ar fi sa lasati bananele la uscat timp de 7 zile, mai ales daca temperatura este sub 38ºC.
• Cumparati sau incropiti o rama de uscare la soare, dintr-o rama dreptunghiulara de lemn si un grilaj metalic prins pe aceasta de jur imprejur.
• Decojiti si feliati bananele in rondele de aproximativ 0,6 cm.
• Daca doriti, puteti presara un praf de sare, de scortisoara sau de nucsoara.
• Puneti rondelele de banane pe rama de uscare, avand grija sa nu se suprapuna.
• Acoperiti rondelele cu o plasa anti-insecte sau cu un tifon.
• Puneti rama de uscare, in lumina directa a soarelui, departe de indemana animalelor.
• Duceti rama se uscare in casa, pe timp de noapte si scoateti-o afara in timpul zilei.
• Intoarceti rondelele de banane la jumatatea timpului de uscare.
• Lasati rondelele la uscat timp de 7 zile si verificati-le zilnic daca sunt gata.
• Pastrati chipsurile de banane deshidratate intr-un recipient cu inchidere etansa. Vor rezista timp de cateva luni.