Afla cum sa creezi o partitie de hard-disk

Afla cum sa creezi o partitie de hard-disk

Daca vreodata vei dori sa imparti hard-disk-ul tau in mai multe parti, denumite partitii sau volume, acest articol te va indruma in acest sens.

Este posibil sa-ti doresti acest lucru pentru a asigura integritatea anumitor tipuri de date, pentru a instala mai multe sisteme de operare pe un singur computer, sau pentru a limita spatiul ocupat de diverse tipuri de date, cum ar fi fisiere video sau audio.

Procesul de partitionare al unui hard-disk nu este atat de complicat, pe cat de mare este riscul de a pierde datele pe care le contine. Din acest motiv, este obligatorie salvarea datelor sau a informatiilor pentru care nu vrei sa existe riscul de a le sterge.

Metoda 1: Crearea unei partitii in Windows XP, Vista sau Windows 7

1

Deschide "Disk Management". Apasa simultan tastele "Windows" si "R" de pe tastatura. Tasteaza "diskmgmt.msc" in fereastra aparuta (Run) si apasa "Enter".
 

2

Alege discul pe care doresti sa-l partitionezi. Fa click dreapta pe hard-disk-ul pe care doresti sa-l partitionezi, si alege "Shrink Volume" din meniul afisat. Fa click pe "Unallocated Space" si selecteaza "New Simple Volume" in meniul afisat.

3

Raspunde la intrebarile afisate de catre "Expertul de configurare" (Wizard).

4

Completeaza spatiul alocat partitiei nou create, in megabytes. Spatiul alocat noii partitii nu poate fi mai mare decat spatiul nealocat de pe hard-disk.

5

Alege o litera care sa fie atribuita acestei partitii.

6

Apasa "Next" in fereastra "Format Partition" pentru a trece la formatarea partitiei nou create.

7

Apasa "Finish".

Metoda 2: Crearea unui partitii in OS X

- Deschide "Disck Utility". Aceasta aplicatie o gasesti in folderul "Utilities" din folderul "Applications".

- Selecteaza hard-disk-ul pe care doresti sa partitionezi, din meniul din partea stanga.

- Selecteaza "Partition" din partea dreapta a ferestrei active. In cazul in care computerul are doar un hard-disk, aceasta operatie nu este indicata deoarece vei pierde toate informatiile de pe acesta, inclusiv sitemul de operare.

- Apasa butoanele "+" sau "-" de sub sectiunea "Volume Scheme" pentru a stabili numarul de partitii create. Poti stabili marimea partitiilor prin mutarea barei separatoare in fereastra "Volume Scheme". Denumeste noile partitii create prin selectarea fiecareia, din sectiunea "Volume Scheme" si introducerea numelui in "Volume Information".

- Apasa "Apply".

Sfaturi

Sistemele de operare Microsoft iti permit crearea noilor partitii pe un hard-disk existent fara a pierde informatiile pe care le detine, in timpul procesului de defragmentare.

Ai nevoie de permisiuni de administrator pentru a crea partitii noi.

In cazul in care procesul de partitionare nu va decurge normal, este bine sa ai la indemana discurile de instalare ale sistemul sau cele de backup.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pentru a schimba o parola in Windows XP trebuie sa va logati ca si administrator, pe un...
Nivelul scazut al tusului dintr-o imprimanta face ca imaginile imprimate sa fie sterse. Pentru a evita aceasta...
Cel mai usor mod de a da share unei conexiuni si unor resurse intr-o retea de acasa...