Bulionul se poate obtine atat din rosii, cat si din ardei grasi sau din gogosari. Ardeii dulci si rosii sunt un concentrat natural de vitamine (A si C), de aceea pot fi folositi iarna la diferite mancaruri, atunci cand in comert nu mai gasim ardei proaspeti de gradina.
Din punct de vedere nutritiv, ardeii rosii contin vitamina C in cantitate de 5-6 ori mai mult decat lamaile. Bulionul de ardei grasi sau de gogosari rosii se obtine din legume proaspete si sanatoase.
Mod de preparare:
1
Ardeii folositi la bulion trebuie sa fie tari, carnosi si sanatosi. Dupa ce au fost spalati si curatati de codite si seminte, ardeii grasi sau gogosarii se fierb si se strecoara prin sita de lichid.
2
Se formeaza un terci de ardei care se pune din nou la fiert ca sa devina de consistenta magiunului.
3
In loc de fierbere, ardeii pot fi copti, pentru ca asa vor avea o consistenta mai groasa si mai apetisanta. In acest fel, apa din ei se evapora mai repede.
4
Ardeii copti se trec prin sita, dupa ce au fost inlaturate cojile negre. Sarea se pune la finalul procesului termic.
Ca si bulionul de rosii, bulionul de ardei sau de gogosari se pastreaza in borcane, intr-un loc uscat si racoros.