Cum sa prepari ciorba de burechite

Cum sa prepari ciorba de burechite

Astazi, iti prezentam o reteta care se prepara din batrani, mai ales in zona Ardealului. Ne referim la ciorba de burechite, o mancare traditionala care va fi gata cam in doua ore. Gospodinele sa ramana, asadar, pe receptie.

Ingrediente:

- 300 grame de carne de vita macinata de 2 ori prin sita fina;

- 2 oua;

- 100 grame de faina;

- 2 morcovi;

- 200 grame de smantana;

- un fir de patrunjel radacina;

- o telina de marime medie;

- o ceapa mare;

- un pahar de bulion;

- o gulie mica;

- 2 linguri de ulei;

- o legatura de patrunjel verde tocat;

- 2 foi de dafin;

- 5 ramuri de tarhon;

- 4 ramuri de cimbru verde;

- 2 linguri de frunzulite de tarhon tocate;

- otet(la alegere si dupa gust);

- sare si piper.

Mod de preparare aluat de taitei:

- pune pe planul de lucru 100 grame de faina amestecata cu 1 praf de sare, fa la mijloc un locsor si sparge un ou acolo.

- amesteca de la mijloc, incorporand tot mai multa faina in ou, pana o inghite pe toata, apoi incepi sa framanti energic; aluatul trebuie sa fie tarisor, asa ca, in functie de marimea oului si de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de o lingura de faina in plus.

- framanta pana aluatul devine foarte omogen, neted si elastic.

- acopera aluatul, in aceasta faza, cu un bol de sticla si lasa-l in repaus 25 minute. Cand apa se condenseaza in mici picaturi pe interiorul bolului, inseamna ca aluatul de taitei e numai bun de intins.

Pregatire legume, carne si oua:

- curata si spala legumele(cat aluatul sta in reapos) radacinoasele.

- taie gulia in cubulete potrivite.

- toaca ceapa si pune o lingura din ea deoparte, pentru a da gust carnii.

- pune carnea de vita fin macinata intr-un castron, apoi adauga patrunjelul verde tocat, o lingura de ceapa fin tocata, sare si piper dupa gust.

- framanta bine compozitia de carne si las-o deoparte.

- oul ramas il vei separa, galbenusul il pastrezi separat, iar albusul il bati cu furculita pana formeaza foarte putina spuma (pana devine mai fluid).

Mod de preparare burechite:

- intinde aluatul intr-o foaie cat mai subtire si taie-l in fasii late cam de 5 cm, pe care le dai cu pensula imbibata de albus batut pe toata suprafata.

- taie, apoi, aceste fasii in patrate. Pe fiecare patrat asaza umplutura de carne cat o cireasa mare.

- adu doua capete ale patratului catre mijloc si lipseste-le. Procedeaza identic cu fiecare patrat.

- capetele ramase libere ale patratelor, aduna-le deasupra, formand astfel burechita.

- dupa ce ai modelat burechitele, asaza-le pe o planseta sa se zvante.

- leaga foile de dafin, ramurelele de tarhon si cele de cimbru intr-u buchetel strans (pentru a-ti fi mai usor sa le scoti din ciorba la final).

Mod preparare ciorba de burechite:

- pune toate legumele intr-o oala impreuna cu uleiul rece si o lingurita de sare.

- pune oala pe foc si caleste legumele 2-3 minute, pana incep sa elibereze apa.

- adauga imediat 3 litri de apa fierbinte si buchetelul de verdeturi.

- da amestecul da in clocot si fierbe-l zeama pana cand legumele sunt fierte pe jumatate, apoi adauga bulionul.

- da, din nou, in clocot amestecul si adauga burechitele, toate deodata;

- fierbe ciorba in clocote potrivite in jur de 8 minute, apoi probeaza una din burechite; daca e fiarta bine carnea dinauntru, ia oala de pe foc, scoate buchetelul cu verdeturi si adauga frunzele de tarhon tocate;

- pana cand zeama se racoreste , bate bine smantana cu galbenusul de ou, apoi dilueaza cu cateva linguri de ciorba fierbinte si adauga in oala, amestecand bine.

- potriveste ciorba de sare si piper si acreste-o cu otet dupa gust (o lingura de otet ar trebui sa fie suficienta pentru intreaga oala).

- serveste ciorba fierbinte.

Spor la treaba si pofta buna!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Exista o serie de alimente, ce trebuie excluse din alimentatie, deoarece sunt daunatoare pentru sanatate, putand provoca...
Pentru chiftelele cu sos de rosii se foloseste doar carne de vita sau in amestec cu porc...
Fritptura vanatoreasca este un amestec de carne de vita macra cu praz si condimente. Ingrediente: - un...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare