Ingrediente:
- 300 grame de carne de vita macinata de 2 ori prin sita fina;
- 2 oua;
- 100 grame de faina;
- 2 morcovi;
- 200 grame de smantana;
- un fir de patrunjel radacina;
- o telina de marime medie;
- o ceapa mare;
- un pahar de bulion;
- o gulie mica;
- 2 linguri de ulei;
- o legatura de patrunjel verde tocat;
- 2 foi de dafin;
- 5 ramuri de tarhon;
- 4 ramuri de cimbru verde;
- 2 linguri de frunzulite de tarhon tocate;
- otet(la alegere si dupa gust);
- sare si piper.
Mod de preparare aluat de taitei:
- pune pe planul de lucru 100 grame de faina amestecata cu 1 praf de sare, fa la mijloc un locsor si sparge un ou acolo.
- amesteca de la mijloc, incorporand tot mai multa faina in ou, pana o inghite pe toata, apoi incepi sa framanti energic; aluatul trebuie sa fie tarisor, asa ca, in functie de marimea oului si de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de o lingura de faina in plus.
- framanta pana aluatul devine foarte omogen, neted si elastic.
- acopera aluatul, in aceasta faza, cu un bol de sticla si lasa-l in repaus 25 minute. Cand apa se condenseaza in mici picaturi pe interiorul bolului, inseamna ca aluatul de taitei e numai bun de intins.
Pregatire legume, carne si oua:
- curata si spala legumele(cat aluatul sta in reapos) radacinoasele.
- taie gulia in cubulete potrivite.
- toaca ceapa si pune o lingura din ea deoparte, pentru a da gust carnii.
- pune carnea de vita fin macinata intr-un castron, apoi adauga patrunjelul verde tocat, o lingura de ceapa fin tocata, sare si piper dupa gust.
- framanta bine compozitia de carne si las-o deoparte.
- oul ramas il vei separa, galbenusul il pastrezi separat, iar albusul il bati cu furculita pana formeaza foarte putina spuma (pana devine mai fluid).
Mod de preparare burechite:
- intinde aluatul intr-o foaie cat mai subtire si taie-l in fasii late cam de 5 cm, pe care le dai cu pensula imbibata de albus batut pe toata suprafata.
- taie, apoi, aceste fasii in patrate. Pe fiecare patrat asaza umplutura de carne cat o cireasa mare.
- adu doua capete ale patratului catre mijloc si lipseste-le. Procedeaza identic cu fiecare patrat.
- capetele ramase libere ale patratelor, aduna-le deasupra, formand astfel burechita.
- dupa ce ai modelat burechitele, asaza-le pe o planseta sa se zvante.
- leaga foile de dafin, ramurelele de tarhon si cele de cimbru intr-u buchetel strans (pentru a-ti fi mai usor sa le scoti din ciorba la final).
Mod preparare ciorba de burechite:
- pune toate legumele intr-o oala impreuna cu uleiul rece si o lingurita de sare.
- pune oala pe foc si caleste legumele 2-3 minute, pana incep sa elibereze apa.
- adauga imediat 3 litri de apa fierbinte si buchetelul de verdeturi.
- da amestecul da in clocot si fierbe-l zeama pana cand legumele sunt fierte pe jumatate, apoi adauga bulionul.
- da, din nou, in clocot amestecul si adauga burechitele, toate deodata;
- fierbe ciorba in clocote potrivite in jur de 8 minute, apoi probeaza una din burechite; daca e fiarta bine carnea dinauntru, ia oala de pe foc, scoate buchetelul cu verdeturi si adauga frunzele de tarhon tocate;
- pana cand zeama se racoreste , bate bine smantana cu galbenusul de ou, apoi dilueaza cu cateva linguri de ciorba fierbinte si adauga in oala, amestecand bine.
- potriveste ciorba de sare si piper si acreste-o cu otet dupa gust (o lingura de otet ar trebui sa fie suficienta pentru intreaga oala).
- serveste ciorba fierbinte.
Spor la treaba si pofta buna!