Cum sa prepari ciorba de burechite

Cum sa prepari ciorba de burechite

Astazi, iti prezentam o reteta care se prepara din batrani, mai ales in zona Ardealului. Ne referim la ciorba de burechite, o mancare traditionala care va fi gata cam in doua ore. Gospodinele sa ramana, asadar, pe receptie.

Ingrediente:

- 300 grame de carne de vita macinata de 2 ori prin sita fina;

- 2 oua;

- 100 grame de faina;

- 2 morcovi;

- 200 grame de smantana;

- un fir de patrunjel radacina;

- o telina de marime medie;

- o ceapa mare;

- un pahar de bulion;

- o gulie mica;

- 2 linguri de ulei;

- o legatura de patrunjel verde tocat;

- 2 foi de dafin;

- 5 ramuri de tarhon;

- 4 ramuri de cimbru verde;

- 2 linguri de frunzulite de tarhon tocate;

- otet(la alegere si dupa gust);

- sare si piper.

Mod de preparare aluat de taitei:

- pune pe planul de lucru 100 grame de faina amestecata cu 1 praf de sare, fa la mijloc un locsor si sparge un ou acolo.

- amesteca de la mijloc, incorporand tot mai multa faina in ou, pana o inghite pe toata, apoi incepi sa framanti energic; aluatul trebuie sa fie tarisor, asa ca, in functie de marimea oului si de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de o lingura de faina in plus.

- framanta pana aluatul devine foarte omogen, neted si elastic.

- acopera aluatul, in aceasta faza, cu un bol de sticla si lasa-l in repaus 25 minute. Cand apa se condenseaza in mici picaturi pe interiorul bolului, inseamna ca aluatul de taitei e numai bun de intins.

Pregatire legume, carne si oua:

- curata si spala legumele(cat aluatul sta in reapos) radacinoasele.

- taie gulia in cubulete potrivite.

- toaca ceapa si pune o lingura din ea deoparte, pentru a da gust carnii.

- pune carnea de vita fin macinata intr-un castron, apoi adauga patrunjelul verde tocat, o lingura de ceapa fin tocata, sare si piper dupa gust.

- framanta bine compozitia de carne si las-o deoparte.

- oul ramas il vei separa, galbenusul il pastrezi separat, iar albusul il bati cu furculita pana formeaza foarte putina spuma (pana devine mai fluid).

Mod de preparare burechite:

- intinde aluatul intr-o foaie cat mai subtire si taie-l in fasii late cam de 5 cm, pe care le dai cu pensula imbibata de albus batut pe toata suprafata.

- taie, apoi, aceste fasii in patrate. Pe fiecare patrat asaza umplutura de carne cat o cireasa mare.

- adu doua capete ale patratului catre mijloc si lipseste-le. Procedeaza identic cu fiecare patrat.

- capetele ramase libere ale patratelor, aduna-le deasupra, formand astfel burechita.

- dupa ce ai modelat burechitele, asaza-le pe o planseta sa se zvante.

- leaga foile de dafin, ramurelele de tarhon si cele de cimbru intr-u buchetel strans (pentru a-ti fi mai usor sa le scoti din ciorba la final).

Mod preparare ciorba de burechite:

- pune toate legumele intr-o oala impreuna cu uleiul rece si o lingurita de sare.

- pune oala pe foc si caleste legumele 2-3 minute, pana incep sa elibereze apa.

- adauga imediat 3 litri de apa fierbinte si buchetelul de verdeturi.

- da amestecul da in clocot si fierbe-l zeama pana cand legumele sunt fierte pe jumatate, apoi adauga bulionul.

- da, din nou, in clocot amestecul si adauga burechitele, toate deodata;

- fierbe ciorba in clocote potrivite in jur de 8 minute, apoi probeaza una din burechite; daca e fiarta bine carnea dinauntru, ia oala de pe foc, scoate buchetelul cu verdeturi si adauga frunzele de tarhon tocate;

- pana cand zeama se racoreste , bate bine smantana cu galbenusul de ou, apoi dilueaza cu cateva linguri de ciorba fierbinte si adauga in oala, amestecand bine.

- potriveste ciorba de sare si piper si acreste-o cu otet dupa gust (o lingura de otet ar trebui sa fie suficienta pentru intreaga oala).

- serveste ciorba fierbinte.

Spor la treaba si pofta buna!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Carnea de vita se marineaza pentru imbogatirea aromei si pentru fragezire. Exista mai multe retete de marinare....
Iti prezentam, astazi, o salata speciala, care merge in orice sezon, desi este o traditie pe masa...
Exista o serie de alimente, ce trebuie excluse din alimentatie, deoarece sunt daunatoare pentru sanatate, putand provoca...