Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.
Pentru a manca pe durata sezonului rece rosii gustoase, conservate in propria locuinta fara amidon sau alti conservanti nocivi pentru organism, multi oameni prepara bulion de rosii.
Pentru a manca pe durata sezonului rece rosii gustoase, conservate in propria locuinta fara amidon sau alti conservanti nocivi pentru organism, multi oameni prepara bulion de rosii.
Acesta se imbuteliaza in recipiente de sticla ermetic inchise si se depoziteaza intr-un loc racoros si uscat ca sa nu se strice.
Ingrediente:
Pentru bulionul de rosii in sticle se aleg rosii coapte, fie prunisoare sau rotunde pentru ca au mai multa pulpa si mai putine seminte.
- 50-60 kilograme rosii (depinde ce cantitate doriti sa obtineti in final),
- o lingura de sare grunjoasa.
- putin ulei pentru sticle.
Mod de preparare:
Rosiile se spala, se taie in jumatati si se dau prin masina de facut suc sau se maruntesc bine inainte de a fi puse la fiert.
Dupa aceasta operatiune se pun la foc intr-o oala smaltuita, tinandu-se pe aragaz pana cand sucul obtinut de la rosii se ingroasa atat incat sa se poata turna in sticle. Puneti la fiert si o lingura de sare.
Aveti grija sa nu dea rosiile in foc pentru ca atunci cand incep sa fiarba, ele se umfla. Lichidul ingrosat se amesteca continuu deoarece bulionul de poate prinde de fundul oalei.
Bulionul se toarna cald prin palnie, in sticlele incalzite in cuptor sau infasurate in carpe umede ca sa nu plesneasca din cauza rosiilor fierbinti.
Sticlele se umple pana la gat, se toarna o lingura de ulei si se astupa cu dopuri noi, care au fost fierte, sau se leaga cu hartie celofan pusa in doua.
Pe masura ce se astupa, se asaza la un loc ferit, in picioare, se acopera bine cu paturi si se tin astfel pana se racoresc complet; a doua zi, la cele astupate cu dopuri se pune smoala si se pastreaza la loc racoros si uscat.
Daca nu exista un loc bun de pastrare, ca sa nu fermenteze bulionul, este prudent sa se fiarba sticlele, dupa ce au fost astupate numai cu dopul de pluta, la bain-marie.
Ca sa nu sara dopul la fiert, se leaga cu sfoara si dupa ce au fost tinute in paturi, sa se racoreasca incet, se pune deasupra smoala.
Pentru aceasta reteta nu exista o anume cantitate de rosii pe care ar trebui sa le transformati in bulion. Cu cat folositi o cantitate mai mare de rosii, cu atat veti obtine mai mult suc. Ca sa nu pierdeti o cantitate insemnata de lichid, rosiile prunisoare sunt recomandate pentru bulion datorita gustului dulce, dar si a faptului ca nu sunt prea zemoase.
La ce se foloseste bulionul de rosii?
Bulionul de rosii este folosit in primul rand la prepararea sosurilor rosii, dar se adauga si la diverse mancaruri pentru a le imbogati gustul. Printre acestea se numara sarmalele, varza calita, iahnia de fasole sau tocanitele.
Daca v-a placut articolul, share pe:
Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.