Cum sa pregatesti prune marinate

Cum sa pregatesti prune marinate

Fructele si legumele se afla, cu mici exceptii(soiurile exotice), in extrasezon pe timp de iarna. Tocmai de aceea, romanii si nu numai conserva diverse fructe si legume pentru perioada rece a anului. Azi, iti prezentam o reteta aparte din aceasta categorie: prune marinate. Le vei servi cu pofta ca pe o gustare aromata si usor picanta.

Prune marinate. Ingrediente:

- 20 prune mari(anna spath sau anaspet , spre exemplu);

- 8 catei de usturoi;

- 6 linguri de menta uscata/proaspata;

- o jumatate de lingurita de fulgi de ardei iute;

- 4 foi de dafin;

- 2 boabe de piper negru;

- un fir de marar uscat/proaspat (cu inflorescenta);

- 2 linguri de otet de mere;

- 2 linguri de sare neiodata;

- 2 linguri de zahar;

- apa.

Prune marinate. Mod de preparare:

- spala prunele;

- taie prunele si elimi a-le samburii;

- marunteste usturoiul. Foloseste un cutit sau blenderul;

- amesteca menta, usturoiul si boiaua de ardei iute;

- umple fiecare pruna cu amestecul rezultat;

- aseaza pe fundul unui borcan sterilizat jumatate din firul de marar, taiat bucatele;

- adauga in borcan prunele, asezandu-le;

- adauga restul bucatelelor de marar, foile de dafin, boabele de piper negru si usturoiul maruntit printre prune;

- adauga sarea, zaharul si otetul in borcan.

- umple borcanul cu apa fierbinte;

- fa la fel pentru fiecare borcan in parte;

- pune capace sterilizate borcanelor, fara sa le strangi;

- pune borcanele intr-o cratita inalta, care sa aiba fundul tapetat cu o carpa curata;

- toarna apa fierbinte in cratita, cat sa acoperi trei sferturi din inaltimea borcanelor;

- sterilizeaza pe foc mic prunele din borcane pentru 10 minute, din momentul primului cloclot;

- scoate borcanele din apa si inchide-le ermetic;

- intoarce borcanele cu fundul in sus, apoi une o patura/haina calduroasa peste ele, pana se racesc complet;

- depoziteaza borcanele cu prune marinate intr-un loc racoros si umbrit(beci, pivnita). Poti consuma prune la 10 zile de la momentul marinarii!

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Chisalita de prune

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Prunele sunt grozave, indiferent daca sunt consumate in stare naturala, uscate sau fosolite in gemuri si compoturi....
Dulceata preferata te imbie, mai ales in sezonul rece, cand fructele cam lipsesc de pe tarabe. Spre...
Vrei sa dai orice musafir pe spate, dar nu prea ai timp sa prepari cine-stie-ce desert? In...