Prune marinate. Ingrediente:
- 20 prune mari(anna spath sau anaspet , spre exemplu);
- 8 catei de usturoi;
- 6 linguri de menta uscata/proaspata;
- o jumatate de lingurita de fulgi de ardei iute;
- 4 foi de dafin;
- 2 boabe de piper negru;
- un fir de marar uscat/proaspat (cu inflorescenta);
- 2 linguri de otet de mere;
- 2 linguri de sare neiodata;
- 2 linguri de zahar;
- apa.
Prune marinate. Mod de preparare:
- spala prunele;
- taie prunele si elimi a-le samburii;
- marunteste usturoiul. Foloseste un cutit sau blenderul;
- amesteca menta, usturoiul si boiaua de ardei iute;
- umple fiecare pruna cu amestecul rezultat;
- aseaza pe fundul unui borcan sterilizat jumatate din firul de marar, taiat bucatele;
- adauga in borcan prunele, asezandu-le;
- adauga restul bucatelelor de marar, foile de dafin, boabele de piper negru si usturoiul maruntit printre prune;
- adauga sarea, zaharul si otetul in borcan.
- umple borcanul cu apa fierbinte;
- fa la fel pentru fiecare borcan in parte;
- pune capace sterilizate borcanelor, fara sa le strangi;
- pune borcanele intr-o cratita inalta, care sa aiba fundul tapetat cu o carpa curata;
- toarna apa fierbinte in cratita, cat sa acoperi trei sferturi din inaltimea borcanelor;
- sterilizeaza pe foc mic prunele din borcane pentru 10 minute, din momentul primului cloclot;
- scoate borcanele din apa si inchide-le ermetic;
- intoarce borcanele cu fundul in sus, apoi une o patura/haina calduroasa peste ele, pana se racesc complet;
- depoziteaza borcanele cu prune marinate intr-un loc racoros si umbrit(beci, pivnita). Poti consuma prune la 10 zile de la momentul marinarii!
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Chisalita de prune