Cum se taie prazul

Cum se taie prazul

Prazul este o planta erbacee legumicola din familia liliaceelor, inrudita cu ceapa. Poate fi consumat in stare cruda, adaugat in supe si inclus in diverse preparate cu carne sau vegetariene. Uneori, prazul poate fi greu de taiat, din cauza frunzelor sale mai dure. Cu un cutit ascutit si cu tehnica adecvata, insa, nu e mai greu de manevrat decat alte legume.

Cum se taie prazul. Metoda simpla:

- indeparteaza radacina si frunzele.

- pune prazul pe lungime pe un fund de bucatarie.

- elimina radacina, apoi taie taiati frunzele de la capatul opus al tulpinii. Vei ramane cu partea alba sau galben pal in centru si verde pal la sfarsit, unde ai taiat frunzele.

- taie tulpina in jumatate pe lungime. Impinge varful cutitului in praz dinspre varful tulpinii. Apoi, taie pe centru, dand prazulprazul in jumatati.

- obtine sferturi. Pune jumatatile de praz pe partea plata si mai da-le o data pe din doua. Vei obtine sferturi;

- taie sferturile de praz in bucati mici. Fa taieturi scurte de 0,32 cm pana la 0,64 cm) pe latimea tulpinilor. Lucreaza de jos in sus, oprindu-te unde incepe partea verde pal, daca doresti. Partea verde pal a tulpinii - partea cea mai apropiata de locul in care tai frunzele – poate fi sau nu utilizabila, in functie de reteta.

- separa prazul tocat cu degetele. Foloseste-ti degetele pentru a desparti bucatile de praz tocate;

- curata prazul proaspat tocat. Daca prazul inca pare murdar, introdu-l intr-un vas cu apa rece si lasa-l la inmuiat circa 10 minute;

- usuca prazul tocat pe prosoape de hartie.

Cum se taie prazul. Metoda Julienne:

- elimina radacina cu un cutit ascutit;

- da la o parte si frunzele in zona in care se termina culoarea galben pal sau alb, iar prazul devine mai verde. Daca doresti sa folosesti frunzele pentru a aroma supe si fripturi, pune-le intr-o punga resigibila si congeleaza-le.

- taie prazul in jumatati pe latime. Tehnic vorbind, taieturile julienne masoara aproximativ 7,6 cm lungime. Tulpina medie de praz masoara 13 pana la 15 cm, asa ca taierea prazului in doua va face mai usoara tehnica Julienne;

- taie fiecare bucata de praz in jumatate pe lungime;

- pozitioneaza jumatatile de praz cu partea plata in jos pe fundul de bucatarie. Astfel, vei evita alunecarea prazului si posibile accidente;

- taie prazul in felii subtiri si lungi. Taie cu grija prazul in fasii de 0,32 cm pe lungime sau mai late, dupa cum doresti;

- separa feliile de praz;

- spala prazul. Daca prazul inca pare murdar, introdu-l intr-un vas cu apa rece si lasa-l la inmuiat circa 10 minute;

- usuca prazul tocat e prosoape de hartie.

Citeste si: Cum sa faci piure cu morcov, praz si patrunjel

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei o garnitura gustoasa, usor de preparat si cu o culoare atragatoare? Iti recomandam piureul de morcovi...
Agricultura nu intra in hibernare odata cu sosirea sezonului rece. Sunt multe activitati care se pot intreprinde...
Prazul se gaseste din belsug in toate pietele, in aceasta perioada. Asa ca ar fi pacat sa...